• Business

    Metro Bank: Eξασφάλισε πακέτο χρηματοδότησης 925 εκατομμυρίων λιρών

    • Bloomberg
    Daniel Frumkin, CEO Metro Bank

    Daniel Frumkin, CEO Metro Bank


    Η Metro Bank Holdings εξασφάλισε ένα πακέτο χρηματοδότησης 925 εκατομμυρίων λιρών (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), μια συμφωνία που περιλαμβάνει κούρεμα 40% για ορισμένα από τα ομόλογα της, αναφέρει το Bloomberg.

    Παράλληλα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής τράπεζας, ο Κολομβιανός δισεκατομμυριούχος Jaime Gilinski Bacal πρόκειται να συνεισφέρει με 102 εκατομμύρια λίρες.

    Η συμφωνία θα εξασφαλίσει την Metro Bank χρόνο μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία η μετοχή της σημείωσε βουτιά.

    Το πακέτο περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 325 εκατομμυρίων λιρών και αναχρηματοδότηση χρέους 600 εκατομμυρίων λιρών, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση την Κυριακή.

    Η αύξηση κεφαλαίου θα αφορά 150 εκατομμύρια λίρες νέα κεφάλαια και 175 εκατομμύρια νέα ομόλογα που λήγουν το 2028 και  υποστηρίζονται από υφιστάμενους επενδυτές.

    «Το πακέτο που ανακοινώθηκε σήμερα δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να επιδιώξει την ανάπτυξη και να βασιστεί στο θεμελιώδες έργο που σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Gilinski. «Είμαι ενεργός επενδυτής στη Metro Bank από το 2019».

    Η Metro Bank ιδρύθηκε το 2010 και εννέα χρόνια αργότερα επλήγη από ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην αποχώρηση του τότε CEO της.

    Η τράπεζα έχει γίνει γνωστή για την δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων, μεταξύ άλλων σε ακριβές τοποθεσίες όπως η King’s Road στο Τσέλσι.

    Ωστόσο, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα και στις αρχές του 2019 ανακοίνωσε ότι εφάρμοζε κατά λάθος μια στάθμιση κινδύνου που ήταν πολύ χαμηλή σε ορισμένα από τα στεγαστικά της δάνεια. Ακολούθησε για κάποιους μήνες selloff των μετοχών της, μαζί με αποχωρήσεις υψηλόβαθμών στελεχών και ρυθμιστικά πρόστιμα.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει από την Spaldy Investments του Gilinski, του μεγαλύτερου μετόχου της Metro Bank, η οποία θα συνεισφέρει 102 εκατομμύρια λίρες. Η Spaldy θα αποκτήσει τον έλεγχο της Metro Bank με ποσοστό περίπου 53% από 9,2%.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Metro θα προχωρήσει σε απομείωση κατά 40% των 250 εκατομμυρίων λιρών των tier 2 ομολόγων της και θα επεκτείνει τα υπόλοιπα έως το 2034.

    Η Metro Bank είπε ότι βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις σχετικά με την πώληση στεγαστικών δανείων κατοικιών ύψους έως και 3 δισ. λιρών, κίνηση που θα μειώσει τα σταθμισμένου κινδύνου περιουσιακά στοιχεία κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες.

    Η τράπεζα είχε συνολικό ενεργητικό 22 δισεκατομμύρια λίρες στα τέλη Ιουνίου και χρηματιστηριακή αξία περίπου 78 εκατομμύρια λίρες την Παρασκευή, σε σύγκριση με 3,2 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος του 2017.

    Διαθέτει 76 υποκαταστήματα και 2,8 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου.

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες

    Διαβάστε επίσης:

    Metro Bank: Βουτιά άνω του 29% για τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας

    Capital Economics: Τι σημαίνει το sell-off των ομολόγων για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως και 5% με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή



    ΣΧΟΛΙΑ