• Τράπεζες

    Με σφραγίδα του SSM παράταση εννέα μηνών για τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Παράταση εννέα μηνών έλαβε και επίσημα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου. Το πράσινο φως δόθηκε από τον SSM αυτή την εβδομάδα και δίνει ανάσα στη διοίκηση της τράπεζας για την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων έως και τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα μετρήσουν ως κεφάλαια Tier II.

    Είχε προηγηθεί η απόφαση της διοίκησης της Πειραιώς να μην πληρώσει για το 2018 το κουπόνι για τα CoCos, εξοικονομώντας 160 εκατ. ευρώ. Η απόφαση επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 36 μονάδες βάσης, περιορίζοντας έτσι την κεφαλαιακή πίεση για το 2018. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, η ματαίωση της πληρωμής του κουπονιού αποτελεί ευχέρεια που παρέχεται από τη σύμβαση που έχει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα επαναληφθεί το 2019, χρονιά κατά την οποία το κουπόνι θα πληρωθεί κανονικά. Μέσα από τις δύο αυτές κινήσεις, η τράπεζα κερδίζει χρόνο για την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει και το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου έχει ολοκληρωθεί κατά 85%.

    Να σημειωθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE (Amoeba και Arctos) και την πώληση άλλων συμμετοχών. Ο δείκτης CET-1 διαμορφώθηκε στο 13,7%.

    Με βάση τα πλάνα που υπέβαλε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς στον SSM, ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο τέλος του 2021 έχει οριστεί στα 13 δις ευρώ και προβλέπει τη συνολική μείωσή τους κατά 14 δις ευρώ, τόσο μέσω οργανικών δράσεων όσο και μη οργανικών. Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου η συνολική ετήσια μείωση των NPEs ανήλθε σε 5,2 δις ευρώ, στα 28,5 δις ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε κοντά στο 49%. Η μείωση των NPEs από την αρχή του έτους έφτασε τα 4,3 δις ευρώ. Η τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2018 τις συναλλαγές πώλησης δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,8 δις ευρώ, ενώ δρομολογεί την πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων λογιστικής αξίας 1,7 δις ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η καρδιά του τραπεζικού επιχειρείν χτυπά στη Νέα Υόρκη-Ποια τραπεζικά στελέχη είναι στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δίνουν οι επενδυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Βελτίωση των δεικτών και μη πληρωμή του κουπονιού για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας



    ΣΧΟΛΙΑ