• Τράπεζες

    Με «προίκα» διανομή μερίσματος η είσοδος της Optima bank στο ΧΑ

    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Ονειρευόμαστε μία Ανοιξη του Χρηματιστηρίου. Οι συγκυρίες μας ευνοούν και θέλουμε να έχουμε «τρομερή» υπερκάλυψη, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Optima bank Γιώργος Τανισκίδης, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δημόσιας εγγραφής για την είσοδο της τράπεζας στο ΧΑ με στόχο την άντληση 151 εκατ ευρώ, με την έκδοση 21 εκατ νέων μετοχών, στην τιμή των 7,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι σύμβουλοι μας λένε πως θα «είναι τρομερό να έχουμε δύο φορές υπερκάλυψη. Όμως εμείς έχουμε εξασφαλίσει τα 51 εκατ. ευρώ της αύξησης, πάμε για τα 100 εκατ. ευρώ. Αν έχουμε προσφορές 400 εκατ. ευρώ θα το πανηγυρίσουμε, είπε ο κ. Τανισκίδης». Και συμπλήρωσε:

    Οι επενδυτές μας δεν θα κερδίσουν μόνο από την αξία της μετοχής, αλλά και από το μέρισμα που θα διανείμουμε για τη χρήση του 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα διανείμει το 30%-35% των κερδών, που για τη χρήση του 2023 εκτιμώνται πάνω από τα 93 εκατ ευρώ.

    Η Optima bank –που είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια-, έχει ηδη «κλειδώσει» τα 51 από τα 151 εκατ ευρώ της αύξησης. Και συγκεκριμένα:

    -Μέσω της Reggeborgh, ο Χένρι Χόλτερμαν έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Με το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα, μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη των νέων μετοχών να ανέρχεται σε 3,958%.

    -Βασικός επενδυτής θα είναι επίσης και το fund Fiera Capital, που θα μπει στην Optima Bank με 15 εκατ. ευρώ και θα ελέγχει ποσοστό 2,338% εν συνόλω.

    -Η Motor Oil θα μπει στην ΑΜΚ με 10 εκατ ευρώ.

    -Συμμετοχή στην αύξηση θα έχει και ο κεφαλαιούχος από το Ντουμπάι Karim Hamdoun, που μέσω εταιρείας του έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ. Αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

    Η δυναμική ανάπτυξη της Optima bank

    Σε γεύμα εργασίας που παρέθεσαν χθες σε δημοσιογράφους ο CEO της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης και ο Πρόεδρος Γιώργος Τανισκίδης, μίλησαν για την εξέλιξη της τράπεζας που «γεννήθηκε» το 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος και ήταν κερδοφόρα στους 18 μήνες από την ίδρυση της.

    Σήμερα 514 είναι οι μέτοχοι της τράπεζας, με το 65% του μετοχικού κεφαλαίου να είναι της οικογένειας Βαρδινογιάννη και το 35% προσωπικό της Optima και άλλα πρόσωπα. Το 10% είναι στα χέρια της motor oil, περίπου 15% ανήκει στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και το υπόλοιπο σε μέλη της οικογένειας που κατέχουν ποσοστό κάτω από 5%.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Optima bank παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά τους φόρους πάνω από 43 εκατ. ευρώ, οδεύοντας με σιγουριά σε υπερδιπλασιασμό των κερδών της φέτος σε σύγκριση με το 2022 που «έγραψε» κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ.

    Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για το 2022 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 61,8%, φθάνοντας τα 253 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο φέτος τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 298,5 εκατ. ευρώ, με 51,7 εκατ. κοινές μετοχές.

    -Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στο τέλος Ιουνίου φέτος σε 3,2 δισ. ευρώ.

    -Οι καταθέσεις της τράπεζας προσεγγίζουν ήδη τα 3 δις ευρώ.

    -Το δανειακό χαρτοφυλάκιο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και αφορούν επιχειρηματικές χορηγήσεις.

    -Τα ίδια κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

    Αν και το μερίδιο της optima bank στις καταθέσεις στο σύνολο της αγοράς είναι μόλις στο 1,3% , η τράπεζα προσέλκυσε τα 600 εκατ. ευρώ από τα 1,35 δις ευρώ της αύξησης των υπολοίπων καταθέσεων, ενώ δυναμικά αναπτύσσεται και το δανειακό χαρτοφυλάκιο. Με τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες να αποτελούν το 0,35% του χαρτοφυλακίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Optima Bank: Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή στο ΧΑ – Σπουδαία στιγμή για εμάς δηλώνουν Τανισκίδης και Κυπαρίσσης

    Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά στην ΑΜΚ της Optima Bank – O Χόλτερμαν και όλοι οι άλλοι

    Optima Bank: Ο Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) μπαίνει στην ΑΜΚ με 21 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ