• Τράπεζες

    Μαύρη Τετάρτη για τις τράπεζες στο ΧΑ

    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Ανοικτό ερώτημα παραμένει αν η χθεσινή μαύρη Τετάρτη των τραπεζών στο Χρηματιστήριο θα έχει και συνέχεια, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εικόνα στις διεθνείς αγορές, καθώς εκείνες είναι που δίνουν κατεύθυνση και στην ελληνική αγορά.

    Ωστόσο το οικονομικό υπόβαθρο των ελληνικών τραπεζών στην παρούσα συγκυρία δείχνει να είναι στιβαρό.

    Αυτό έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, καθώς είναι «θωρακισμένες» με ισχυρούς δείκτες κάλυψης ρευστότητας, χαμηλούς δείκτες «κόκκινων» δανείων και δεν έχουν έκθεση στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε προ δημοσιονομικής κρίσης. Θετικές  είναι οι προοπτικές τους για το 2023 με τις διοικήσεις τους να σχεδιάζουν την διανομή μερίσματος.

    Μάλιστα στην περίπτωση που η εικόνα επιδεινωθεί στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν ακόμα και αποδέκτες καταθέσεων από το εξωτερικό που θα έρθουν στην Ελλάδα  για μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Βέβαια αυτό είναι τελείως ανεξάρτητο από τη στάση των επενδυτών στις τράπεζες, καθώς οι ενδεχόμενες ή υπαρκτές απώλειες τους στο εξωτερικό είναι πιθανόν,  υπό όρους και προϋποθέσεις, να εντείνουν την αβεβαιότητα και να  πυκνώσουν τις πωλήσεις τους στην Ελλάδα.

    Όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισης της Credit Suisse.

    Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες τραπεζίτες σημειώνουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρά θωρακισμένο σε όλα τα επίπεδα, καθώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, οι τράπεζες έχουν ενδελεχώς ελεγχθεί από τον SSM. «Έχουμε περάσει από τόσους και αυστηρούς ελέγχους που είναι σαν να ζει ο  SSM μέσα στις ελληνικές τράπεζες» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    Η νευρικότητα που επικράτησε χθες στις διεθνείς αγορές είχε αντίκτυπο και στις ελληνικές  τραπεζικές μετοχές που υπέστησαν απώλειες, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει.

     Οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη ήταν 8,44%, με την  μετοχή της Alpha Bank  να έχει  πτώση 10,39%, στο 1,13 ευρώ, η πτώση για την μετοχή της Πειραιώς ήταν 10,98%, στο 1,865 ευρώ, βουτιά 9,1% έκανε η  μετοχή της Eurobank, στα 1,23 ευρώ και στο 4,17% για την Εθνική Τράπεζα στα 4,64 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η  Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,07 δις ευρώ, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο σε 5,1% στο τέλος του  2022, με το δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται σε 88,4%. Oι καταθέσεις Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά €1,8 δισ. ετησίως και διαμορφώθηκαν σε €53,4 δισ (του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €55,2 δις).

    Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 57,7% και ο  δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο  259%.

    τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν το 2022 στα 398 εκατ. ευρώ, ή 429 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους.

    Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €3,3 δισ. και ανήλθαν σε €50,2 δισ. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 77%.

    Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανήλθε σε 7,8% (έναντι 13,1% το προηγούμενο έτος) και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 167%.

     Η τράπεζα θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι το νέο business plan, που  θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη.

    Η Eurobank ανακοίνωσε για το 2022 καθαρά κέρδη στα 1,33 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των προβληματικών δανείων υποχώρησε στο  5,2%.

    Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1δισ. ευρώ πέρυσι στα 57,2δισ. ευρώ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 73,1% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 172,9% το 2022.

    Η Τράπεζα Πειραιώς για το  2023 στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%, την περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3%, καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 6%.

    Για το 2022 τα εξομαλυμένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε άνω του 1 δισ. ευρώ ή σε 0,42 ευρώ ανά μετοχή. Οι  καταθέσεις αυξήθηκαν στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, αυξημένες κατά 5% σε ετήσια βάση.

    Ο δείκτης NPE προσγειώθηκε στο 6,8% (από 13% έναν χρόνο πριν). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (LDR ) διαμορφώθηκε στο 62% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%.

     Διαβάστε επίσης 

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας – Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε την Credit Suisse

    Πηγές ΕΚΤ: Έρχεται από στιγμή σε στιγμή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για την Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ