• Τράπεζες

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί εντός του 2018

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης


    Την πρόθεση της ΕΤΕ να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του έτους ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2017 σε διεθνείς επενδυτές. Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης και σχολίασε ότι είναι απίθανο να επιτραπεί από τις εποπτικές αρχές η διατήρησή της, πέραν φυσικα΄του ποσοστού του 25% που προβλέπεται ούτως ή άλλως.

    «Η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση υπογράμμισε ο επικεφαλής του ομίλου», αναφερόμενος στα ισχυρά αποτελέσματα που πέτυχε η εταιρεία το 2017, ενώ όπως διευκρίνισε η επίπτωση από την πώληση στα κεφάλαια της ΕΤΕ θα είναι της τάξης των 130 μονάδων βάσης.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα έληξε και τυπικά η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της  για την οριστικοποίηση του μετοχικού σχήματος και όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, «η ΕΤΕ θα λάβει υπόψη της όλες τις στρατηγικές επιλογές που δίνονται λόγω της βελτίωσης του περιβάλλοντος λειτουργίας και της μεγαλύτερης καθαρής αξίας που προκύπτει για την εταιρεία».

    Η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε την προηγούμενη οικονομική χρήση κέρδη προ φόρων ύψους 71,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, σημειώνοντας άνοδο κατά 23,5% και κατά 27,9% σε ατομική βάση. Tο θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και συγκεκριμένα στα 9,4 εκατ, ευρώ που απέφερε η πώληση της UBB Metlife και UBB Brokers, στην απελευθέρωση των 15 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου λόγω της Audatex, στο κέρδος από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματα κατά 18 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση όμως ώθησαν τα κέρδη προ φόρων στα 73,9 εκατ. ευρώ σε ατομική βάση, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στα 797,6 εκατ. ευρώ και στα 818,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Μετά την κεφαλαιοποίηση των κερδών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας βελτιώθηκε στο 198,4% χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων και στο 131,9% με τη χρήση μεταβατικών μέτρων.

    Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνουν οι εποπτικές αρχές στις ασφαλιστικές εταιρείες να επιμερίσουν τις υποχρεώσεις τους έως και 16 χρόνια, μειώνοντας αντίστοιχα τα τρέχοντα αποθέματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοντά σε συμφωνία με τη Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική η διοίκηση της ΕΤΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασε τον στόχο η μείωση των NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ