Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Κόουλς (HSBC): Αδύναμη η Βρετανία υποκύπτει στον «εκφοβισμό» των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας

Sherard Cowper-Coles, HSBC (Πηγή: Bloomberg/Chris Ratcliffe)

Sherard Cowper-Coles, HSBC (Πηγή: Bloomberg/Chris Ratcliffe)

Σάλο έχουν προκαλέσει τα λόγια του επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της HSBC, Σέραρντ Κάουπερ-Κόουλς, ο οποίος χαρακτήρισε δημόσια «αδύναμη» τη Βρετανική κυβέρνηση, διότι εμπλέκεται στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Όπως υποστήριξε εκτός άλλων ο Κόουλς, η Βρετανία «εκφοβίζεται» από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μην συνάψει συμφωνίες με επιχειρήσεις της Κίνας, διακυβεύοντας τα δικά της συμφέροντα.

Σε εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών στο Λονδίνο, απίστευτα αφοπλιστικός, ανέφερε στους παρευρισκομένους ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συχνά υποκύπτει στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και δεν πρέπει να ακολουθεί ‘τυφλά’ τις ΗΠΑ, αλλά να φροντίζει τα δικά του συμφέροντα».

Ο Κόουλς υπενθύμισε της στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέκυψε στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον το 2020, όταν αποφάσισε να απαγορεύσει στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei, να συμμετάσχει στην κατασκευή του δικτύου 5G. 

«Όσοι άκουσαν τις δηλώσεις του, αιφνιδιάστηκαν από την ειλικρίνειά του», ανέφεραν κάποιοι, επισημαίνοντας ότι σε συγκεκριμένα σημεία της ομιλίας του, ήταν άβολο να ακούς τις απόψεις του, ακόμη και αν ο ίδιος, έχει ξανά διατυπώσει τέτοιου είδους απόψεις και στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόουλς είναι επίσης πρόεδρος του λόμπι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κίνας-Βρετανίας (CBBC) και πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας με θητεία στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και το Αφγανιστάν.

Ακόμη, επιβλέπει τη δημόσια πολιτική των μεγαλύτερων τραπεζικών και κυβερνητικών σχέσεων της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, συμβουλεύοντας τον πρόεδρο της HSBC, Mark Tucker και ανώτερα στελέχη.

«Ζητώ συγγνώμη»

Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του,  ο Κόουλς σχολίασε στο Bloomberg ότι τα «προσωπικά του σχόλια» δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της HSBC ή της CBBC.

«Ζητώ συγγνώμη εάν προσέβαλαν οποιονδήποτε οι δηλώσεις μου», είπε ο Κόουλς, ενώ η HSBC τόνισε σε ανακοίνωσή της – όπως έχει κάνει και άλλη φορά – ότι τα σχόλια, ήταν προσωπικές του απόψεις.

Ωστόσο, τα σχόλιά του, αποκαλύπτουν την απογοήτευση και την αγανάκτηση που αισθάνονται οι επιχειρήσεις, κάτι που σπάνια δημοσιοποιείται.

Σε ρόλο εξισορροπιστή

Σημειώνεται ότι οι πολιτικές διαμάχες αποτελούν αυξανόμενη πηγή έντασης για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της ταχείας επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και έχουν βάλει ορισμένες από τις εταιρείες της στη μαύρη λίστα για λόγους ασφαλείας.

Το Πεκίνο έχει επίσης επιβάλει κάποιους δικούς του περιορισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC, καλείται  να προβεί σε μια ιδιαίτερη πράξη εξισορρόπησης.

Ο δανειστής βγάζει μεγάλο μέρος των χρημάτων του στην Κίνα, ταυτόχρονα είναι εισηγμένος στο Λονδίνο, ενώ η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για εκείνον.

Στο στόχαστρο η Huawei

Η HSBC έχει δεχτεί κριτική στην Κίνα για τη συνεργασία της σε μια έρευνα των ΗΠΑ κατά της Huawei.

Ωστόσο, όταν εξέφρασε τη δημόσια υποστήριξή της για έναν νόμο που αφορούσε την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ – τη μεγαλύτερη αγορά του – προκάλεσε κριτική από τοπικούς ακτιβιστές και δυτικούς πολιτικούς.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Huawei λόγω ανησυχιών ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης, έναν ισχυρισμό που η εταιρεία φυσικά απορρίπτει.

Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον και αρκετοί σύμμαχοι έχουν απαγορεύσει τη χρήση του δικτυακού εξοπλισμού της Huawei για λόγους εθνικής ασφάλειας και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιόρισε επίσης σοβαρά την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να πουλούν τεχνολογία σε αυτήν από το 2019.

Ο Κόουλς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ “ζήτησαν σθεναρά” από τη Βρετανία να υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές με τους ελέγχους των εξαγωγών της Ουάσιγκτον για την Κίνα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του έγιναν μετά από επίσκεψη στην Κίνα, όπου συνάντησε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της CBBC.

Διαβάστε επίσης:

Υellow: Πτώχευσε η 100 ετών εταιρεία μεταφορών στις ΗΠΑ

Attica Bank: Έκδοση 4,89 εκατομμυρίων warrants υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου

Τράπεζα Πειραιώς: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα