• Τράπεζες

    Κόκκινα δάνεια: Ελιγμοί της κυβέρνησης για να μην την «πατήσει» όπως η Κύπρος

    πλειστηριασμοί


    Σε μία τελευταία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω, και δέχεται να υπάρξει περιορισμός στην περίμετρο ένταξης εμπόρων στο νέο νόμο.

    Και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς μέχρι την τελευταία στιγμή. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, διαφορετικά η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς.

    Ωστόσο, το νέο πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, αύριο Παρασκευή, θα έχει κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά τα κριτήρια ένταξης των εμπόρων και το ύψος της περιουσίας.

    Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ακολουθήσει κάποιες από τις «υποδείξεις» των θεσμών, ώστε στην περίπτωση που νομοθετήσει μονομερώς να έχει την έγκριση της DGComp, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί εύκολα να μπλοκάρει το νέο νόμο, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Κύπρου. Συγκεκριμένα η Κύπρος προχώρησε μονομερώς και ψήφισε το πρόγραμμα «Εστία» που προβλέπει «κούρεμα» και επιδότηση δόσης, και στη συνέχεια ήρθε η DG Comp και έδειξε «κόκκινη» κάρτα με αποτέλεσμα ο νόμος να μην μπει ακόμα σε εφαρμογή.

    Από την πλευρά τους, οι τράπεζες χαρακτηρίζουν χωρίς «λογική» τις ενστάσεις των θεσμών σημειώνοντας πως κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν την περίμετρο του νέου πλαισίου, με βάση κριτήρια που δεν δημιουργούν επιπτώσεις στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, οι κωλυσιεργίες εκ μέρους των θεσμών, μόνο νέα προβλήματα δημιουργούν στις τράπεζες, διότι καθυστερεί όλο το σύστημα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στερεί έσοδα από το σύστημα.

    Για τους τραπεζίτες δεν υπάρχει κάτι νέο να συζητηθεί και να επιλυθεί αναφορικά με το νέο πλαίσιο. Όπως λένε το θέμα είναι πλέον καθαρά πολιτικό, και για το λόγο αυτό δεν συμμετέχουν στις μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά κάνει ένα βήμα πίσω στα εξής σημεία:

    · Δέχεται περαιτέρω περιορισμό στην περίμετρο ένταξης, αποκλειστικά και μόνο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας μειώνεται στις 200.000 ευρώ.

    · «Ψαλιδίζεται» το ύψος της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του επιλέξιμου δανειολήπτη και κατά πιθανότητα θα διαμορφωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ, αλλά θα διατηρηθεί υψηλότερα από το κατώτατο μη ρεαλιστικό όριο που ζητούν οι θεσμοί (κάτω από τις 50.000 ευρώ). Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το ύψος της λοιπής ακίνητης περιουσίας θα αντιστοιχούσε στο ισόποσο της προς ρύθμιση οφειλής.

    «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί στις 130.000 ευρώ το υπόλοιπο της οφειλής.

    «Οι αλλαγές λαμβάνουν υπόψη τις ενστάσεις των θεσμών και έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, για να υπάρξει συμφωνία. Διότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση της ρύθμισης, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp και να μην το «μπλοκάρει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου με το σχέδιο «Εστία», αναφέρει στο mononews.gr τραπεζική πηγή.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου που θα κατατεθεί το νέο σχέδιο στη Βουλή, να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα.

    «Είναι «αστείο» να λέμε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών από τα 2 δις ευρώ των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, την ώρα που τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι συνολικά 26 δις ευρώ, και το 46% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια», σχολιάζει τις εξελίξεις τραπεζίτης και σημειώνει: «Για τις τράπεζες είναι σημαντικό το νέο πλαίσιο να μπει άμεσα σε εφαρμογή. Στο νέο καθεστώς προστασίας μπορούν να υπαχθούν 6 με 7δις ευρώ αμιγώς στεγαστικά δάνεια και άλλα 2δις ευρώ επιχειρηματικά. Οι καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι «τρέχουμε» και για τους στόχους μείωσης, μόνο πρόβλημα δημιουργεί σήμερα στο τραπεζικό σύστημα.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με μαστίγιο και καρότο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την πρώτη κατοικία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γεωργακόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Τα τρία «αγκάθια» για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» Προβόπουλου για τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ