• Τράπεζες

    Stress Test: Τι άκουσαν στην Φρανκφούρτη οι Έλληνες τραπεζίτες. Όλο το παρασκήνιο


    Με χαμόγελα επέστρεψαν από την Φρανκφούρτη οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM τους ενημέρωσαν ότι πέρασαν την άσκηση αντοχής. Οι κ.κ. Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης της Εθνικής, Φωκίων Καραβίας της Eurobank και Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να είναι απολύτως ικανοποιημένοι. Οι τρεις πρώτοι διότι η  άσκηση δεν έδειξε ανάγκη κεφαλαίων. Με την Alpha Bank να αποδεικνύεται η ισχυρότερη ελληνική τράπεζα στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, η δεύτερη και η τρίτη τράπεζα βρίσκονται πολύ κοντά.

    Αλλά και η Πειραιώς -που βρέθηκε στην τελευταία θέση, στο δυσμενές σενάριο-, παρά τα όσα είχαν γραφεί το προηγούμενο διάστημα, κέρδισε το «στοίχημα» και σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να καταθέσει capital plan για την κάλυψη των όποιων αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια.

    Τα αποτελέσματα της άσκησης τα γνωρίζουν με κάθε  λεπτόμερεια οι  CEO  και οι επικεφαλής του Risk των τραπεζών. Ωστόσο επισήμως θα ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Μαΐου, καθώς θα πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ του SSM που συνεδριάζει για αυτόν τον λόγο στις 3 και 4 Μαϊου.

    Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν πρώτες τη διαδικασία των ασκήσεων αντοχής, την ολοκλήρωαν με επιτυχία και  πήραν το «πράσινο φως» από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επιτυχία τους αποτελεί και την καλύτερη  απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και είναι ικανή να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

    Οπως έγραψε το mononews.gr, οι αυξημένες προβλέψεις που έχουν λάβει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν το μυστικό τους όπλο, που τις βοήθησε να περάσουν την άσκηση με επιτυχία. Οι προβλέψεις διαμορφώνονται πολύ πάνω από το 50% και μαζί με τον υπολογισμό από το IFRS9 προσεγγίζουν  τα 55 δισ. ευρώ, για μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο 95,7 δισ. ευρώ, και παράλληλα «τρέχουν» τις διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο επόπτης εστιάζει στα προβληματικά  επιχειρηματικά δάνεια –ύψους 56,5 δισ. ευρώ- και συνεπώς ο  δραστικός και σε σύντομο χρόνο περιορισμός τους είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης (το απόθεμα πρέπει να περιοριστεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια είναι η μετοχή που έχει κάνει επικό ράλι ανόδου… 10.212,5% το τελευταίο δεκάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ