• Τράπεζες

    Καταδίκη της Credit Suisse για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    • Bloomberg
    Thomas Gottstein, CEO Credit Suisse

    Thomas Gottstein, CEO Credit Suisse


    Η ελβετική τράπεζα καταδικάστηκε από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας γιατί απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από Βούλγαρο διακινητή κοκαΐνης.

    ΗΗ Credit Suisse αντιμετωπίζει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,1 εκατομμύρια δολάρια) και τιμωρήθηκε επίσης με αξίωση 19 εκατομμυρίων φράγκων, που ισοδυναμεί με το ποσό που επέτρεψε η τράπεζα να ξεπλυθεί, με την απόφαση να έρχεται ως ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη αμαυρωμένη φήμη της Credit Suisse, η οποία ήδη έχει μία σειρά από σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της.

    Σκάνδαλα που οδήγησαν τις μετοχές της  τράπεζας σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

    Η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σημειώνοντας ότι η προανάκριση χρονολογείται πριν από περισσότερα από 14 χρόνια.

    «Η Credit Suisse εφαρμόζει συνεχώς το πλαίσιο καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το ενισχύει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πρότυπα», ανέφερε η τράπεζα.

    Υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το 2004

    Η τράπεζα εξέφρασε την «έκπληξή της» στα τέλη του 2020, όταν οι Ελβετοί εισαγγελείς την κατηγόρησαν δημόσια για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεδομένου ότι τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα μεταξύ 2004 και 2008.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι τοπικοί εισαγγελείς μπορούν να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των τραπεζών εάν πιστεύουν ότι αυτά τα ιδρύματα δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν τους πελάτες και τα μετρητά τους για προφανείς δεσμούς με παράνομη δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των 515 σελίδων, ο πρώην διευθυντής της Credit Suisse, ο οποίος μπορεί να ονομαστεί μόνο ως E. σύμφωνα με τους ελβετικούς περιορισμούς αναφορών, δεχόταν καταθέσεις χρησιμοποιημένων τραπεζογραμματίων που ξεπερνούσαν τακτικά τα 500.000 ευρώ (528.650 $). Οι καταθέσεις μετρητών ήταν πολύ συνηθισμένες, δεδομένης της κακής κατάστασης των τραπεζών της Βουλγαρίας εκείνη την εποχή, είπε σε κατάθεσή της.

    Στην υπόθεση καταδικάστηκαν άλλοι δύο Βούλγαροι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στον ένα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 36 μηνών, με αναστολή 18 μηνών και στον άλλο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Attica Bank συμμετέχει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB)

    Ηλεκτρονικές απάτες: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες



    ΣΧΟΛΙΑ