• Τράπεζες

    J.P. Morgan, UBS και Jefferies για Alpha Bank: Προσδοκίες για θετικές αναθεωρήσεις στην τιμή στόχο μετά τα αποτελέσματα


    Η J.P. Morgan επισημαίνει ότι τα κέρδη της Alpha Bank ήταν 20% πάνω από τις προβλέψεις και παραμένει με σύσταση overweight και τιμή-στόχο (Δεκ. του 2024) στα 2,20 ευρώ.

    Η άποψη της J.P. Morgan Securities και του Mehmet Sevim είναι ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη γ’ τριμήνου με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €208 εκατ., τα οποία είναι περίπου 20% πάνω από το consensus και έρχονται με προσαρμοσμένο δείκτη απόδοσης RοTE 13,9%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφέρει η τράπεζα. Τα κέρδη για το εννεάμηνο είναι αυξημένα κατά 92% σε ετήσια βάση.

    «Με τα αποτελέσματα η διοίκηση τροποποιεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για φέτος, κάνοντας λόγο για δείκτη RοTE άνω του 11,5%, κυρίως λόγω των καλύτερων εσόδων (και συνεπώς χαμηλότερου δείκτη κόστους-εσόδων στο 43% περίπου). Οι μετοχές της Alpha σημειώνουν άνοδο 45% φέτος έναντι +49% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη και διαπραγματεύονται σε 4,8 φορές τα κέρδη του 2025 και 0,4 φορές σε δείκτη P/TBV», σημειώνει ο Sevim.

    Η άποψη της ελβετικής τράπεζας UBS

    Η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία έχει ουδέτερη σύσταση για την Alpha Bank και τιμή στόχο 1,21 ευρώ, εκτιμά ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους €285 εκατ., 11% πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εντός αυτού του πλαισίου, τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το NII 6% υψηλότερα και το κόστος 7% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το κέρδος προ προβλέψεων να ξεπεράσει κατά 5% τις εκτιμήσεις.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε 40 μ.β. τριμηνιαίως και η κάλυψη αυξήθηκε κατά 1,2% σε 40,8%. Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 ήταν 13,7% (13,9% pro forma για την υπόλοιπη μείωση των RWA από τις συναλλαγές), και αυξημένος κατά 30 μ.β. τριμηνιαίως, λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων. Η καθοδήγηση για το 2023 αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, με το consensus των αναλυτών να είναι ήδη προσαρμοσμένα στα υψηλότερα επίπεδα.

    Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες πρόσφατα ανακοίνωσαν την εκτέλεση δεσμευτικής συμφωνίας με την Waterwheel Capital Management, σχετικά με τη “συναλλαγή Solar”, μέρος της στρατηγικής των τραπεζών για τη μείωση της NPEs. Αυτή περιλαμβάνει την πώληση στην Waterwheel Capital του 95% των mezzanine και junior ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ταυτόχρονης τιτλοποίησης από τις τράπεζες ενός χαρτοφυλακίου που αποτελείται κυρίως από NPEs με συνολική ακαθάριστη λογιστική αξία €1,2 δισ. περίπου. Οι τράπεζες θα κατέχουν το 100% των senior notes και το 5% των mezzanine και junior notes.

    Η συνεργασία με την Unicredit θα έχει θετικό αντίκτυπο άνω των 100 μ.β. στον δείκτη CET1. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συγχώνευση της UniCredit Romania με την Alpha Bank Romania θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην τοπική αγορά με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% σε σύνολο ενεργητικού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με το μερίδιο της Alpha Bank να ανέρχεται σε 9,9%.

    Η Unicredit και η Alpha Bank προχώρησαν επίσης σε συνεργασίες για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η UniCredit υπέβαλε επίσης προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά του μεριδίου του ΤΧΣ στην Alpha (9%). Με βάση τις προβλέψεις του consensus, η Alpha διαπραγματεύεται σε 5,1 φορές τα κέρδη του 2024 και 0,5 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.

    Tι εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies

    Ακόμα και η επιφυλακτική H Jefferies, η οποία έχει θέσει τιμή στόχο τα €1,10 και σύσταση underweight για τη μετοχή της Alpha Bank, εκτιμά ότι η συμφωνία με την Unicredit στη Ρουμανία θα προσθέσει 100 μονάδες βάσης στο δείκτη κεφαλαίων CET1.

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα με καθαρά κέρδη 7% πάνω από το consensus προ προβλέψεων λόγω καλύτερου κόστους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) +6% σε σχέση με το consensus και οι προμήθειες +6% σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το γ΄ τρίμηνο επιταχύνθηκε με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 5% τριμηνιαίως και 3% καλύτερα από τις δικές της εκτιμήσεις.

    Οι προβλέψεις για τα έσοδα αναβαθμίστηκαν σε περίπου €2,3 δισ. (από πάνω από €2,2 δισ.), το κόστος των προβλέψεων (CoR) παρέμεινε αμετάβλητο στις 80 μ.β. (consensus στις 73 μ.β.) και προσαρμοσμένο δείκτη RοTE πάνω από 11,5% (από πάνω από 11% προηγουμένως με το consensus στο 11,6%). Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε μια πιο θετική προοπτική για τον δείκτη κόστους-εσόδων, στο 43% περίπου από κάτω από 45%.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ΔΕΗ εξαγόρασε την Κωτσόβολος – Τα οφέλη του μεγάλου deal

    Alpha Bank: Θεαματική αύξηση της κερδοφορίας με υπερδιπλασιασμό κερδών στο 9μηνο – Επιβεβαίωση mononews

    Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Το μήνυμα του Χρήστου Μεγάλου



    ΣΧΟΛΙΑ