• Τράπεζες

    Ιταλικό μοντέλο για τη θυγατρική στη Κύπρο από την Alpha Bank

    ψαλτης

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Το μοντέλο Intesa, δηλαδή τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω μεταφοράς της διαχείρισή τους σε ξένο επενδυτικό σχήμα με παράλληλη μετακίνηση του προσωπικού, προωθεί η Alpha Bank για τη θυγατρική της στην Κύπρο, επιδιώκοντας το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της που αποτελείται κατά 65% από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά δανείων 3,8 δισ. ευρώ σε ειδική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με την επωνυμία ΕΡΜΗΣ και στοχεύει στην αποτροπή της κεφαλαιακής ενίσχυσης της κυπριακής θυγατρικής. Το χαρτοφυλάκιο των 3,8 δις ευρώ που θα μεταφερθεί είναι μικτό και περιλαμβάνει κατά το ήμισυ επιχειρηματικά δάνεια (corporate) και κατά το υπόλοιπο δάνεια λιανικής (retail). Συγκεκριμένα στο 1,9 δισ. ευρώ του corporate χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει και έκθεση σε real estate, το 67% των δανείων είναι άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο είναι κάτω των 5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο λιανικής αποτελείται κατά 90% από στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων το 65% ανήκει σε Άγγλους υπήκοους.

    Στη διαγωνιστική διαδικασία με δεσμευτικές προσφορές προσήλθαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα η ισπανική Altamira, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη ιταλική doBank (ανήκει στην Fortress), η τσεχική APS, η Alvarez and Marsal και το private equity fund Pepper. Σημειώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τουλάχιστον για μια 4ετία τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου NPEs, καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το 3ετές πλάνο της Alpha Bank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως και το 2021 προβλέπει μείωση κατά 13,8 δις ευρώ, από τα 21,8 δις ευρώ στο τέλος του 2018 στα 8 δις ευρώ στα τέλη του 2021.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Στην Mavani Holdings η Alpha Επενδυτικής Περιουσίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο top 10 των τραπεζών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κόκκινων δανείων η Alpha Bank

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Αυτός είναι ο προτιμητέος επενδυτής για τα 5 ακίνητα «πακέτο» της Μπάμπης Βωβός



    ΣΧΟΛΙΑ