• Τράπεζες

    Τράπεζες: Οι ημερομηνίες-σταθμοί που θα κρίνουν την επόμενη μέρα


    Στις 29 Ιουνίου ξεκινούν οι γενικές συνελεύσεις  των τραπεζών και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς αναζητούνται δύο CEO και ένας πρόεδρος για να στελεχώσουν ισάριθμες θέσεις στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Ήδη ο κ. Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί ανανέωση της θητείας του και θα παραμείνει στην τράπεζα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.

    Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα αναζητά το δικό της CEO, στη θέση του πραιτηθέντος κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται σε κορυφαίο επίπεδο και στη γενική συνέλευση της Alpha Bank.

    Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή  29 Ιουνίου,  στο ξενοδοχείο Χίλτον. Η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω λήξης της θητείας του και ο ορισμός Ανεξαρτήτων Μελών και Μελών της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου  είναι ένα από τα θέματα  ημερήσιας διάταξης. Ενώ  σε περίπτωση μη απαρτίας η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις  10 Ιουλίου 2018.

    Σημειώνουμε ότι η Alpha Bank  έχει  προτείνει το νέο διοικητικό συμβούλιο να απαρτίζεται από τους κ.κ: Γεώργιο Κ. Αρώνη, Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, Αρτέμιο Χ. Θεοδωρίδη, Δημήτριο Π. Mαντζούνη, Βασίλειο Θ. Ράπανο, Σπυρίδωνα Ν. Φιλάρετο, Jean L. Cheval, Ibrahim S. Dabdoub, Carolyn G. Dittmeier, Richard R. Gildea, Shahzad A. Shahbaz, Johannes Herman Frederik G. Umbgrove, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3864/2010 (ως εκπρόσωπος και δυνάμει υποδείξεως του Ε.Τ.Χ.Σ.), Jan A. Vanhevel.

    Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία για τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης. Οπως όλα δείχνουν αυτή θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουλίου, ώστε να υπάρχει έτοιμη και η πρόταση για την εκλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Ηδη η ΕΤΕ έχει αναθέσει στο σύμβουλο της, την εταιρεία Egon Zehnder, να προχωρήσει στην αναζήτηση του τραπεζίτη που θα πληροί τα κριτήρια του fit and proper,  για να αναλάβει τα ηνία της ιστορικότερης ελληνικής τράπεζας.

    Οπως είναι γνωστό, στις αρχές Μαΐου ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του CEO και μέχρι τη γενική συνέλευση καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ασκεί ο κ. Παύλος Μυλωνάς (αναπληρωτής CEO).  Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θεωρούν πολύ πιθανή την ανάδειξη του κ. Μυλωνά ως CEO καθώς γνωρίζει την ΕΤΕ, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα, ενώ έχει και τις ευλογίες των ξένων μελών του ΔΣ της Εθνικής.

    Ως κεραυνός -στην τραπεζική αγορά-  έπεσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η δήλωση του κ. Νικόλα Καραμούζη ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει για 3 ακόμη χρόνια πρόεδρος της Eurobank.

    «Kατέληξα στη δύσκολη απόφαση να ολοκληρώσω τον επαγγελματικό κύκλο ζωής μου στη Eurobank και να παραμείνω Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019. Στην ενδιάμεση περίοδο, θα συνεχίσω να συμβάλω ενεργά στην επίτευξη των στόχων της Τράπεζας και στην απρόσκοπτη διαδικασία διαδοχής μου»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε ακόμα ότι: «επιθυμώ να αξιοποιήσω ενεργά το απόθεμα ενέργειας, εμπειρίας και δημιουργικότητας, που διαθέτω και να επιδιώξω νέες επαγγελματικές προκλήσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη μου την ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργική συνοχή και η συνέχεια της Διοίκησης της Τράπεζας την επόμενη κρίσιμη ημέρα για τον κλάδο και την οικονομία», υπογραμμίζοντας πως είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έλαβα αυτή την απόφαση σε μια περίοδο που η οικονομία ανακάμπτει και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της τράπεζάς μας βελτιώνονται, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα προβλήματα της τελευταίας τριετίας».

    Η γενική συνέλευση της Eurobank  θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», και σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική θα λάβει χώρα στις 23 Ιουλίου στο «Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη» (αίθουσα «Ιωάννης Σ. Λάτσης»).

    Η Eurobank  πρότεινε  λόγω λήξης  της θητείας του σημερινού ΔΣ, τα ακόλουθα μέλη για το νέο ΔΣ με τριετή θητεία:  Νικόλαο Β. Καραμούζη,  Φωκίωνα X. Καραβία,  Σταύρο Ε. Ιωάννου, Θεόδωρο Α. Καλαντώνη, Κωνσταντίνο Β. Βασιλείου, Γεώργιο Κ. Χρυσικό,  Richard P. Boucher,  Rajeev Kakar,  Bradley Paul L. Martin,  Jawaid A. Mirza,  George E. Myhal, Lucrezia Reichlin και  Αικατερίνη Κ. Μπερίτση (Εκπρόσωπος ΤΧΣ).

    Με ισχυρή διοίκηση υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου CEO, η  Τράπεζα Πειραιώς έχει γυρίσει σελίδα και σήμερα είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου Agenda 2020, όπως και στην περαιτέρω  κεφαλαιακή θωράκισή της.

    Η γενική συνέλευση της  Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 10 το πρωί  στην αίθουσα «Grand Ballroom» του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Για την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το μείζον θέμα πλέον είναι η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων και η χρηματοδότηση  της πραγματικής οικονομίας.

    Σε περίπτωση μη απαρτίας, η επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την  10η Ιουλίου 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ