• Τράπεζες

    Η επιδείνωση της πανδημίας οδηγεί προς νέα παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να είναι σε «διάσταση» σχετικά με την έναρξη διενέργειας των πλειστηριασμών, όλα δείχνουν πως θα παραμείνουν «παγωμένοι» λόγω της επιδείνωσης στο μέτωπο της πανδημίας.

    Το οικονομικό επιτελείο είναι μοιρασμένο στα δύο. Οι μεν τάσσονται υπέρ της αναστολής διενέργειας τους. Οι δε θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα και το  καθεστώς προστασίας να περιοριστεί μόνο τους κορωνόπληκτους.

    Οι τραπεζίτες και οι servicers έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τη διαφωνία τους με την κυβερνητική απόφαση. Και αυτό επειδή με την αναστολή έχουν «παγώσει» από τον Οκτώβριο του 2020 όλες οι διαδικασίες, από την έκδοση διαταγών πληρωμής, μέχρι τη δημοσίευση πλειστηριασμού και τη διάθεση του πλειστηριάσματος, σε όσους έχουν διενεργηθεί.

    «Έχουμε αποφάσεις από πέρυσι τον Οκτώβριο και δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα, είναι στο ΤπΔ, σε συμβολαιογράφους», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr στέλεχος εταιρείας διαχείρισης και συνεχίζει:

    Υπάρχουν περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών –όπως είναι γνωστού ξενοδόχου της Κω- που ο πλειστηριασμός για «κόκκινη» οφειλή 130 εκατ ευρώ, ενώ έχει προσδιοριστεί για τις 3 Μαρτίου θα ανασταλεί και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί εκ νέου, για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και στον οφειλέτη να ασκήσει τα ένδικα μέσα.

    Τραπεζίτες και servicers σε κάθε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, ζητούν να ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί, ειδικά για τους μεγάλους οφειλέτες. Για περιπτώσεις δηλαδή που τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει»  από το 2012, και ουδεμία σχέση έχουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    «Είναι ηθικό και δίκαιο ο νομοθέτης να προστατεύσει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία» λέει η ίδια πηγή και συνεχίζει: Είναι θεμιτό να προστατευθούν και για το λόγο αυτό ελήφθησαν μέτρα όπως είναι οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα επιδότησης «Γέφυρα», αλλά και οι τράπεζες έχουν  προγράμματα διευκόλυνσης -step up- διάρκειας από 12- 18 μήνες με σταδιακή αύξηση της δόσης.

    Όσοι λοιπόν, έχουν πληγεί από την πανδημία προστατεύονται. Και τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019 τα νέα «κόκκινα» ήταν ύψους 7,5 δισ ευρώ και το ίδιο διάστημα του 2020 τα νέα «κόκκινα» περιορίστηκαν στα 2,5 δισ ευρώ, ακριβώς λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία των δανειοληπτών.

    Το πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε με τους μεγάλους οφειλέτες και τα δάνεια που χρονίζουν. Διότι αν πρέπει να κρατάς ζωντανές ημιθανείς επιχειρήσεις λόγω της Covid-19, τότε είναι σαν να πετάς πόρους της οικονομίας –απαραίτητους για άλλες επιχειρήσεις- στον «κουβά»….

    Για τους τραπεζίτες και τους servicers θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, να βγουν από το οξυγόνο οι επιχειρήσεις «ζόμπι», ενώ η καθολική απαγόρευση των πλειστηριασμών ενέχει τον κίνδυνο  να επανέλθει η κουλτούρα κακοπληρωτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στουρνάρας: Σοβαροί οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων

    Εκατό στελέχη από τράπεζες και servicers στη μάχη του πτωχευτικού

    Τράπεζες: Έρχεται real time ενημέρωση των επενδυτών για την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ