• Τράπεζες

    Οι επενδυτές ανησυχούν (πάλι) για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Για δεύτερη ημέρα οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, μετά την αιφνιδιαστική βουτιά κατά  252 εκατ. δολαρίων στα κέρδη της New York Community Bancorp στα αποτελέσματα του τριμήνου της.

    Αυτό οδήγησε σε βουτιά στις μετοχές άλλων τραπεζών όπως η Valley National Bancorp, η Comerica και η Western Alliance .

    Οι ανησυχίες

    Επενδυτές και αναλυτές αρχίσουν να ανησυχούν πάλι για τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου.

    Κι αυτό γιατί η μειωμένη δραστηριότητα στα εμπορικά ακίνητα, η τηλεργασία αλλά και τα υψηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις σε όσες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό, ιδίως στους πιο μικρούς παίκτες.

    Στην περίπτωση της NYCB, μία τράπεζα κερδισμένη την προηγούμενη χρονιά, η πρόβλεψη της για ζημιές 552 εκατ. δολαρίων στο μέλλον από δάνεια, κυρίως από εμπορικά ακίνητα, ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές. Το τρίτο τρίμηνο η αντίστοιχη πρόβλεψη δεν ξεπερνούσε τα 62 εκατ. δολάρια.

    Κι αυτό συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες μετοχές, οι οποίες για δεύτερη ημέρα βιώνουν sell off, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες στη Wall Street ήταν σε θετικό έδαφος.

    Ο δείκτης για τις περιφερειακές τράπεζες KBW Nasdaq Regional Banking Index έπεσε μέχρι και 5% την Πέμπτη, με τη Western Alliance Bancorp να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση με απώλειες έως και 10% ενδοσυνεδριακά.

    Φόβοι για ντόμινο

    Οι ανησυχίες επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο με τράπεζες στην Κίνα και την Ευρώπη.

    Η New York Community έχασε μέσα σε δύο ημέρες σχεδόν το 40% της αξίας της μετοχής της. Η Aozora με έδρα το Τόκιο έχασε πάνω από το 20%, ενώ η Deutsche Bank υπερτριπλασίασε τις προβλέψεις της για ζημιές στα ακίνητα των ΗΠΑ.

    Με την αξία των εμπορικών ακινήτων να βαίνει διαρκώς μειούμενη, οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε δάνεια έχουν αρχίσει να προκαλούν εκνευρισμό στις αγορές.

    Οι δυσοίωνες προβλέψεις απλώς επιβαρύνουν το κλίμα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Barry Sternlicht προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά γραφείων οδεύει προς απώλειες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Συνολικά, περισσότερα από 2,2 τρισ. δολάρια σε δάνεια εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ πρόκειται να λήξουν μέχρι το 2027, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων Trepp και πολλές τράπεζες επέκτειναν το χρόνο λήξης του δανείου για σύντομο χρονικό διάστημα.

    Οι μνήμες από τις τραγικές εβδομάδες που οδήγησαν στην κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών των ΗΠΑ λόγω του πανικού των επενδυτών, έχουν επιστρέψει και οι προειδοποιήσεις ενισχύουν το κλίμα αμφιβολίας.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για την αγορά ακινήτων κι έχουν στείλει το μήνυμά τους προς τις τράπεζες σχετικά με τη εξασφάλιση αποθεματικών που θα μπορούσε να καλύψει μια απρόσμενη ζημιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά 13 ετών ο δείκτης, στα 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος, τα 80 εκατ. στις τράπεζες!

    Adidas: Aπογοητεύουν οι προβλέψεις για τα κέρδη της – Βουτιά της μετοχής

    TikTok: Με εκατέρωθεν κατηγορίες αποσύρονται από την πλατφόρμα εκατομμύρια τραγούδια της Universal Music



    ΣΧΟΛΙΑ