• Business

    Adidas: Aπογοητεύουν οι προβλέψεις για τα κέρδη της – Βουτιά της μετοχής

    • Bloomberg
    Bjorn Gulden, νέoς CEO της Adidas

    Bjorn Gulden, CEO της Adidas


    Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Adidas, καθώς η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας είπε ότι οι διακυμάνσεις των νομισμάτων θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις μιας επιβράδυνσης στην αγορά αθλητικών ειδών, περιορίζοντας τα κέρδη σε λιγότερο από το ήμισυ των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ (542 εκατομμύρια δολάρια) το 2024, δήλωσε η Adidas αργά την Τετάρτη, έναντι μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 1,27 δισ. ευρώ.

    Η Adidas υπέστη νομισματικό πλήγμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από παράγοντες όπως η υποτίμηση του πέσο Αργεντινής το 2023 και είπε ότι οι κινήσεις του συναλλάγματος θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τα οικονομικά της φέτος.

    Η μετοχή της υποχώρησε μέχρι και 9% την Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Έχει χάσει την μισή της αξία από το υψηλό που κατέγραψε το 2021. Πτωτικά κινήθηκαν την Τετάρτη και οι ανταγωνίστριες της Nike και Under Armour στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Η εταιρεία σκοπεύει να μετριάσει μέρος της ζημιάς συνεχίζοντας να πουλάει το απόθεμα που έχει απομείνει από την ανενεργή συνεργασία  με τον ράπερ Ye για τα παπούτσια Yeezy. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πουλήσει από προϊόντα Yeezy αξίας 250 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τουλάχιστον το κόστος.

    «Όλα όσα λέμε είναι συντηρητικές προβλέψεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bjorn Gulden σε διαδικτυακή εκπομπή την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη ως το «χειρότερο σενάριο».

    Το 2024 είναι το δεύτερο έτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Adidas o Gulden, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά κρίσεων.

    Ο Νορβηγός είναι γνωστός από το παρελθόν για τις συντηρητικές προβλέψεις του στις αρχές κάθε έτους. Ωστόσο, συνήθιζε να τις ξεπερνά, όπως φάνηκε από την δεκαετή θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος της ανταγωνίστριας Puma.

    Οι πωλήσεις σε ουδέτερο νόμισμα πιθανότατα θα σημειώσουν μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο το 2024, πρόβλεψη περίπου σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν σταθεροποιητικά στις αρχές φέτος και στη συνέχεια θα βελτιώνονται κάθε τρίμηνο.

    Επιφυλακτικές προβλέψεις

    Ο Gulden είπε σε μια κλήση την Πέμπτη ότι υπάρχει μια πιθανότητα ανοδικής πορείας στις πωλήσεις των Yeezy, υποδεικνύοντας ότι η Adidas μπορεί να αποκομίσει κάποιο κέρδος από τη συλλογή.

    Το 2023, τα ουδέτερα συναλλαγματικά έσοδα της Adidas παρέμειναν σταθερά, βελτιωμένα σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους, είπε η εταιρεία.

    Η εταιρεία θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη της εάν μπορέσει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από το υπόλοιπο απόθεμά της στα Yeezy και όχι απλώς να ανακτήσει το κόστος, όπως είναι το τρέχον σχέδιό της.

    Τώρα έχουν διαγραφεί μόνο 12 εκατομμύρια ευρώ από προϊόντα που «ήταν ελαττωματικά ή σε σπασμένα μεγέθη», επισήμανε ο Gulden. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα καλύτερης απόδοσης από τις πωλήσεις των Yeezy και η Adidas σχεδιάζει μια τρίτη μαζική πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων.

    Ο Gulden επανέλαβε τον στόχο της εταιρείας για λειτουργικό περιθώριο 10% το 2026, κατά την ανακοίνωση της Πέμπτης.

    Επίσης, επισήμανε ότι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος προμήθειας βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει ναυτιλιακές συμβάσεις μέχρι το καλοκαίρι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Shell: Επαναγορές μετοχών 3,5 δισ. δολ. και κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων στο δ’ τρίμηνο

    Deutsche Bank: Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας και αύξηση της επιστροφής κεφαλαίων

    Byron Allen: Προσφορά εξαγοράς της Paramount από τον μεγιστάνα των media για $14,3 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ