• Τράπεζες

    Η εύκολη και η δύσκολη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για την Εθνική Τράπεζα καθώς την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου είναι το προγραμματισμένο ΔΣ της τράπεζας. Και στο τραπέζι έχει δύο θέματα.

    Τα καλά νέα έχουν να κάνουν με την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δις ευρώ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι έντονο και η Εθνική έχει κερδίσει το μεγάλο στοίχημα.

    Τα δύσκολα τώρα έχουν να κάνουν με την Εθνική Ασφαλιστική και το πέρασμα της –όπως όλα δείχνουν – στο CVC.

    Ο επικεφαλής της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς θα ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ και στη συνέχεια θα πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση: Η θα πωληθεί το 80% της ασφαλιστικής στο CVC ή θα προχωρήσει το σχέδιο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

    Οποια και αν είναι η απόφαση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι ομόφωνη, όπως είναι η πάγια πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος εφαρμόζει την αρχή «no vote, no veto». Που σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει «λευκός καπνός» χωρίς ήξεις αφίξεις. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο mononews.gr. Και ακόμα σημειώνουν πως «είμαστε κοντά σε λύση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν η λύση που προκρίνεται είναι η πώληση του 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ στο fund CVC ή η είσοδος στο ΧΑ, με τη σύμφωνη γνώμη και του βασικού μετόχου που είναι το ΤΧΣ.

    Την ίδια ώρα οι εξελίξεις για το Frontier είναι απολύτως θετικές καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες- ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι διψήφιος, με την προθεσμία για τις μη δεσμευτικές προσφορές να έχει παραταθεί μέχρι τις 2 Μαρτίου. Επενδυτές και μεγάλες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών οι: Davidson Kempner, Bain Capital, Fortress, doValue, Intrum, Cepal και άλλοι έχουν ήδη επισκεφθεί το Video Data Room και έχουν «σκανάρει» τα δάνεια του project Frontier.

    Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά.

    Με τη συναλλαγή Frontier η Εθνική Τράπεζα μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της με τον δείκτη των NPEs να μειώνεται στο 12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020) και το ύψος των προβληματικών δανείων υποχωρεί στα 3,9 δισ ευρώ.

    Η τιτλοποίηση των 6,1 δισ ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και η Εθνική Τράπεζα έχει αιτηθεί την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Έμπρακτη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας: Επιβράβευσε 55.455 συνεπείς δανειολήπτες

    doValue: Συμφωνία με την Bain Capital για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων «ICON»

    Εθνική Τράπεζα: Στην Bain Capital το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, «Icon»



    ΣΧΟΛΙΑ