• Τράπεζες

    Οι «αλχημείες» των διεθνών οίκων με τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών και οι τρελές αποκλίσεις μέχρι… 50%


    Έντονους προβληματισμούς και έκδηλες απορίες δημιουργούν οι «τρελές» ταλαντώσεις που εμφανίζουν οι χρηματιστηριακές τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δίνονται από τους αναλυτές, μεγάλων διεθνών οίκων. Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις οκτώ ημερών και κατά σειρά η Bank of America, η Citigroup, και η Deutsche Bank, δημοσιοποίησαν εκθέσεις που εμφανίζουν αποκλίσεις μέχρι… 50%, σε ό,τι αφορά τις «προσδοκώμενες» τιμές των μετοχών, για κάθε μία από τις τέσσερις, συστημικές τράπεζες της χώρας.

    Το εκπληκτικό είναι ότι οι αναλυτές των διεθνών οίκων διάβασαν τα ίδια αποτελέσματα του πρώτου εφετινού εξαμήνου που παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά τα ερμήνευσαν από τη δική τους οπτική σκοπιά. Με συνέπεια να παρατηρούνται κραυγαλέες διαφορές, ανά «κρινόμενη» τράπεζα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή έκθεση της Deutsche Bank (στον απόηχο της οποίας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος), η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Eurobank οριοθετήθηκε στα 0,78 ευρώ. Όμως, μια μέρα πριν, η «ετυμηγορία» που είχε εκφράσει η Citi για το «χαρτί» της Eurobank, ήταν στα 0,95 ευρώ. Δηλαδή 21,8% ψηλότερα. Είχε προηγηθεί η έκθεση της BofA, στις 3 Σεπτεμβρίου, η οποία έδινε τιμή- στόχο για την ελληνική τράπεζα στα 1,17 ευρώ. Ήτοι 50% πιο πάνω από αυτήν του γερμανικού οίκου… Η μεγάλη αυτή διαφορά ανάμεσα στο χαμηλό και το υψηλό του εύρους των εκτιμήσεων, δημιουργεί αναπόφευκτα ιδιαίτερη αίσθηση. Αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, για το ποια μπορεί να είναι η ορθή, ή η εσφαλμένη εκτίμηση. Από τη στιγμή φυσικά που δε γίνεται να έχουν δίκιο και τα δύο «άκρα»…

    Τα «τρελά» όμως με τους διεθνείς οίκους δεν αφορούν μόνο τη Eurobank. Για την Πειραιώς, η Deutsche Bank έδωσε τιμή-στόχο τα 2,16 ευρώ, όταν ένα 24ωρο νωρίτερα η Citi είχε οριοθετήσει το δικό της πήχη… 19% ψηλότερα, στα 2,57 ευρώ. Επίπεδο που φαντάζει λίγο για τη BofA, η οποία έδωσε προ ημερών τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 3,23 ευρώ. Δηλαδή…49,5% ψηλότερα από εκείνη της Deutsche.

    To ιδιότυπο γαϊτανάκι των μεγάλων αποκλίσεων συνεχίζεται με την Εθνική, για τη μετοχή της οποίας η Citi έδωσε τιμή-στόχο στα 2,09 ευρώ. Χθές όμως η Deutsche Bank ανέβασε το δικό της στόχο για την τράπεζα στα 2,7 ευρώ. Δηλαδή…29,2% πιο πάνω από αυτόν της Citi. Είχε προηγηθεί η εκτίμηση της BofA, η οποία και έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 3,1 ευρώ. Με άλλα λόγια 48,3% πιο πάνω από την εκτίμηση της Citi….

    Στην περίπτωση τη Alpha Bank ο «χορός» ξεκίνησε από την BofA που έδωσε τιμή-στόχο τα 1,6 ευρώ για τη μετοχή. Ακολούθησε η Citi που πήγε την τιμή στα 1,87 ευρώ, ήτοι 16,9% πιο πάνω. Χθες ήρθε η Deutsche, που όρισε στόχο για το «χαρτί» της Αlpha Bank στα 2 ευρώ. Έχοντας μια διαφορά της τάξεως του 25% από τον εκτιμώμενο στόχο της BofA…

    Ο Καραβίας, ο Μεγάλου και οι άλλοι τραπεζίτες

    Όπως προκύπτει από όλα αυτά, η Εurobank και Πειραιώς που έχουν στη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Φωκίωνα Καραβία και τον Χρήστο Μεγάλου αντίστοιχα, δέχονται τα ισχυρότερα «πυρά» από τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank. H οποία και δίνει τις χαμηλότερες τιμές- στόχους για τις δύο τραπεζικές μετοχές. Στην απέναντι όχθη η Bank of America είναι εκείνη που έχει τους υψηλότερους στόχους για τα «χαρτιά» των δύο τραπεζών.

    Ο νέος CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς βλέπει τη Citi να έχει προσγειώσει στο χαμηλότερο σημείο τη τιμή  στόχο για την τράπεζα, ενώ η BofA την έχει στο υψηλότερο.

    Ο Δημήτρης Μαντζούνης, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Bank, είναι στο «στόχαστρο» της BofA, καθώς εκείνη είναι που δίνει τη χαμηλότερη τιμή στόχο. Με τη Deutsche να έχει δώσει την υψηλότερη.

    Εκθέσεις που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα

    Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που κάνουν λόγο για «αλχημείες» με τις τιμές στόχους. Κάτι που βέβαια, είναι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Μάλιστα, οι πλέον καχύποπτοι από αυτούς, υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς οίκοι δεν έχουν και τόσο αγνές προθέσεις στις εκάστοτε εκτιμήσεις τους, καθώς υπάρχει και οι παράμετρος των συμφερόντων. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα «μεγάλα σπίτια» λειτουργούν και ως «σταθμάρχες» στις ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αγορές, με το αζημίωτο πάντα.

    Ανεξάρτητα πάντως με τις τιμές-στόχους που συνοδεύουν τις ειδικές εκθέσεις, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός τού πόσο εύκολα αυτές οι εκθέσεις αναθεωρούνται. Στην περίπτωση της Deutsche Bank, οι χθεσινές τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές, ήρθαν να αναθεωρήσουν πτωτικά μέχρι και 25,2%, τις αμέσως προηγούμενες που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από δύο μήνες…. Μάλλον θα είχε δίκιο ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, όταν υποστήριζε ότι «τίποτε δεν γερνάει πιο γρήγορα από τη χθεσινή εκδοχή για το μέλλον».



    ΣΧΟΛΙΑ