• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι σηματοδοτεί η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ υπό το πρίσμα της τραπεζικής αναταραχής

    Sven Jari Stehn - Alexandre Stott, Goldman Sachs

    Sven Jari Stehn – Alexandre Stott, Goldman Sachs


    H ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης με έμφαση στην εξάρτηση από τα δεδομένα και την ετοιμότητα να δράσει στις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εξηγούν οι Sven Jari Stehn και Alexandre Stott της Goldman Sachs.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια πολιτικής κατά 50 μ.β., ανέφερε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής θα εξαρτώνται από τα δεδομένα και δήλωσε ότι “είναι έτοιμο να αντιδράσει όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”. Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει “πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα” και ότι το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα», επισημαίνει το δίδυμο των οικονομολόγων της τράπεζας.

    Η ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η εργαλειοθήκη πολιτικής της είναι «πλήρως εξοπλισμένη» για την παροχή στήριξης της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και ότι είναι έτοιμη να εισάγει νέα μέσα, εάν χρειαστεί. Οι προβολές των εμπειρογνωμόνων έδειξαν αναθεώρηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες προς τα κάτω στο 2,2% για τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2025, όπως αναμενόταν.

    Τα κυριότερα σημεία που εστιάζουν είναι τα ακόλουθα:

    1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια πολιτικής κατά 50 μ.β., πάνω από τις 33 μ.β. που είχαν τιμολογηθεί πριν από την απόφαση, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει “πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση έλαβε πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ενώ λίγα μόνο μέλη προτίμησαν να περιμένουν για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

    2. Όσον αφορά την καθοδήγηση, η δήλωση απέσυρε την αναφορά σε “σταθερό ρυθμό” αύξησης των επιτοκίων και δεν σηματοδοτεί πλέον περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων πολιτικής. Αντ’ αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει έμφαση στην εξάρτηση από τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας τη σημασία (1) των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, (2) της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και (3) της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι θα πρέπει να καλυφθεί “περισσότερο έδαφος” εάν η βασική γραμμή, όπως ενσωματώνεται στις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, παραμείνει, αλλά αυτό αποτελεί μεγάλη επιφύλαξη.

    3. Το Διοικητικό Συμβούλιο σηματοδότησε επίσης ότι “παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές” και ότι είναι έτοιμο να “ανταποκριθεί όπως είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”. Στην απόφαση νομισματικής πολιτικής αναφέρεται ότι η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι “πλήρως εξοπλισμένη” για να παράσχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εισάγει νέα μέσα, αν χρειαστεί.

    4. Οι προβολές των εμπειρογνωμόνων έδειξαν αναθεώρηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες προς τα κάτω στο 2,2% για τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2025, σύμφωνα με τις προσδοκίες της Goldman Sachs. Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το 2023 και προς τα κάτω το 2024 και το 2025. Ο γενικός πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε καθένα από τα έτη 2023, 2024 και 2025. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το 2023 και αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το 2024 και το 2025.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ