• Τράπεζες

    Γιώργος Χαντζηνικολάου: Ο έμπειρος τραπεζίτης που αναλαμβάνει να εδραιώσει την ΕΕΤ στο διεθνές προσκήνιο

    Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς

    Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς


    Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, εξελέγη ομόφωνα νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Πρόκειται για έναν έμπειρο τραπεζίτη που ξεκίνησε την καριέρα του από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον (1983-1986) και στη συνέχεια εργάστηκε σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε Ευρώπη και Αμερική.

    Μάλιστα από  το 2011 μέχρι το 2016 –που ανέλαβε πρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς- ήταν Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  International Swaps and Derivatives Association (ISDA), της Διεθνούς  Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων στο Λονδίνο.

    Άνθρωπος που δεν ξεχνά την καταγωγή του

    Γεννήθηκε το 1953 και έλκει την καταγωγή από την Περίστα Ναυπακτίας, ένα ορεινό χωριό που, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε 122 κατοίκους. Ο κ. Χαντζηνικολάου, παρότι έζησε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αθήνα, ποτέ δεν ξέχασε την Περίστα και δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του. Και παρά την ενασχόληση του με τα «δύσκολα» χρηματοοικονομικά θέματα, βρίσκει χρόνο να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, να βρεθεί με τους  συγχωριανούς του και δεν διστάζει να σύρει και τον χορό στο χορό στο πανηγύρι της Περίστας, όπως για παράδειγμα στη γιορτή τσαγιού στο τέλος του Ιουνίου.

    Μάλιστα όταν του ζητήθηκε, δεν αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας και  εκπροσώπησε σαν Πρόεδρος τον Σύλλογο Περίστας Αμερικής και τον Σύλλογο των Εν Ελλάδι Περιστιάνων, όπως αναφέρει το e-nafpaktia.gr.

    Με βαθιά γνώση του αντικειμένου του, ευγενής και με χιούμορ ο κ. Χαντζηνικολάου είναι ένας διαλλακτικός άνθρωπος που ξεχωρίζει στον χώρο του.

    Χθες, μετά την εκλογή του ως  πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τις διοικήσεις των μελών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Αναλαμβάνω την Προεδρία, σε χρονική στιγμή κατά την οποία ο προηγούμενος Πρόεδρος και όλα τα άλλα μέλη είχαν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για το ρόλο της ΕΕΤ και μας κληροδοτούν με έργο πλούσιο σε ποιότητα και ποσότητα. Δεσμεύομαι από κοινού με τους Αντιπροέδρους να συνεχίσουμε την εποικοδομητική παρουσία της ΕΕΤ δεδομένων και των πολλαπλών προκλήσεων, αλλά και των αναγκαίων μετασχηματισμών, στους οποίους θα πρέπει να ανταποκριθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, εντός και εκτός Ελλάδος, οικονομικό περιβάλλον».

    Ο κ. Χαντζηνικολάου παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον κ. Νικόλα Καραμούζη, τον τραπεζίτη που έδωσε ουσιαστικό ρόλο στην Ένωση και την ενέταξε στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκηνή. Στόχος τώρα είναι η ΕΕΤ να εδραιωθεί στα διεθνή χρηματοπιστωτικά φόρα.

    Σταθμοί στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία του

    Από το 2016 ο κ. Χαντζηνικολάου είναι Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

    Έλαβε διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Είναι κάτοχος πτυχίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των πάνω από 35 χρόνων της σταδιοδρομίας του, κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Χαντζηνικολάου εργάσθηκε ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων ISDA στο Λονδίνο τα τελευταία 6 έτη (2011-16), όπου διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    Προηγουμένως, κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις, για περισσότερα από 25 χρόνια, στις αγορές παραγώγων και ομολογιακών τίτλων σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Dresdner Kleinwort Benson, η Bank of America,  Merrill Lynch και η UBS στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ Χαντζηνικολάου ξεκίνησε την καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΤΒΑΝΚ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η τροπολογία για την πρώτη κατοικία- Δείτε το κείμενο (upd)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσές λίρες: Το αρνητικό ρεκόρ 17ετίας και γιατί οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στη ζήτηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του συνδικάτου της Τράπεζας της Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ