• Τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας σε τραπεζίτες: Τι είπε για στελέχη και Μαρινόπουλο

    Στουρνάρας ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ποιός είναι ο Jamie Dimon και γιατί να δουλέψει σε ελληνική τράπεζα; Για κανέναν λόγο, λέει η λογική και όμως ο Γιάννης Στουρνάρας τον έφερε ως παράδειγμα για να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται ένας τραπεζίτης να είναι έλληνας για να στελεχώσει μια ελληνική τράπεζα, όπως ο Jamie Dimon είναι ελληνοαμερικανός και είναι ο επικεφαλής της JP Morgan. Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα ήρθε σε ερώτηση βουλευτών περί αφελληνισμού και το παράδειγμα που έδωσε δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο σε αντίθεση με τον ίδιο τον Jamie Dimon, ο οποίος είναι πρόεδρος και CEO της JP Morgan Chase, έχει μισθό άνω των 20 εκ.δολαρίων και περιουσία της τάξης του 1,1 δις.ευρώ.

    Στον αντίποδα, οι καλοί επαγγελματίες που αναζητώνται για να στελεχώσουν τα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών εάν εκτιμήσει κανείς τις αποδοχές που μπορούν να λάβουν, όχι μόνο απέχουν πολύ από τον μισθό του Dimon αλλά μάλλον απόμαχοι της τραπεζικής καριέρας θα είναι αφού η εγχώρια αγορά δεν παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ευκαιρίες ανέλιξης.

    Αυτό είναι που φοβούνται και οι έλληνες τραπεζίτες που βλέπουν ότι οι Θεσμοί επιδιώκουν την στελέχωση σε βασικές θέσεις του κλάδου – και του ΤΧΣ – με ξένους με την Τράπεζα της Ελλάδος να συμφωνεί και την κυβέρνηση να αντιδρά εξαιρετικά χλιαρά. Και ενώ ο φερόμενος ως επικεφαλής του Ταμείου πολωνός Μarek Belka είναι μεγάλο όνομα διεθνώς, δεν είναι σίγουρο ότι η εγχώρια αγορά θα προσελκύσει τώρα και σε επόμενο στάδιο εξίσου υψηλού επιπέδου στελέχη.

    Jamie Dimon, Πρόεδρος JP Morgan
    Jamie Dimon, Πρόεδρος JP Morgan

    Ο Μαρινόπουλος και οι τράπεζες 

    Λαμβάνοντας για πρώτη φορά δημόσια θέση, μετά την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΧΣ και το «μπλόκο» του SSM στην τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ο κ. Στουρνάρας

    1. τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση ΤΧΣ και τραπεζών,
    2. χαρακτήρισε την αξιολόγηση ως ευκαιρία για να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και να τοποθετηθούν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες!

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ  στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της αίτησης προστασίας που κατέθεσε η Μαρινόπουλος και στο «κανόνι» που απειλεί την αγορά από τυχόν κατάρρευση της μεγάλης αλυσίδας super market.

    Χαρακτήρισε τέτοια φαινόμενα ως απαράδεκτα και οριοθέτησε την περίπτωση της Μαρινόπουλος ως ενδεικτική της παθογένειας με την οποία λειτουργεί το εγχώριο καπιταλιστικό σύστημα, ζητώντας από τράπεζες και επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Όσα συμβαίνουν στη Μαρινόπουλος αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, έναν από τους λόγους για τους οποίους απαιτούνται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.

    Ποιος είναι ο Dimon

    Ο 60χρονος Jamie Dimon πάντως, γιός του Θεόδωρου και της Θέμιδος, είναι εγγονός έλληνα μετανάστη, που δούλευε ως τραπεζίτης στην Αθήνα και άλλαξε το όνομά του από Παπαδημητρίου. Mε παππού και πατέρα χρηματιστές και σπουδές στο Tufts και το Harvard, ξεκίνησε να εργάζεται στην American Express, και μετά από μεγάλη καριέρα ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής στην JPMorgan Chase ενώ είναι μέλος του συμβουλίου της Fed και ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους παγκοσμίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apofasi-ekplixi-apo-ste-sto-exoteriko/60412

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ta-dini-ola-o-tsipras-gia-na-perasi-ton-eklogiko-nomo/60408



    ΣΧΟΛΙΑ