• Τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Πολύ ορθή η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε ΑΜΚ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ


    «Είναι πολύ ορθή η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», δήλωσε στο mononews.gr o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, επιστρέφοντας από το ECOFIN και συμπλήρωσε:

    «Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα τις βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία την επόμενη μέρα της πανδημίας».

    Σήμερα το πρωί και πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021 και το αναθεωρημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, που θα εστιάζει τόσο στη μείωση των προβληματικών δανείων, όσο και στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

    H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank των 800 εκατ. ευρώ είναι καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα.

    Η τράπεζα αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ότι επιταχύνει στην κατεύθυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων με στόχο να επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του έτους.

    Στο επικαιροποιημένο σχέδιο αναμένεται ο διπλασιασμός του ύψους των δανείων που θα τιτλοποιηθούν και θα πωληθούν, καθώς θα διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει με τα αποτελέσματα του 2020.

    Όπως είναι γνωστό η Alpha Bank υλοποιεί την τιτλοποίηση, Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή αποτελείται από στεγαστικά δάνεια σε ποσοστό 50%, δάνεια μικρών επιχειρήσεων σε ποσοστό 23%, 22% καταναλωτικά και 5% wholesale. Σήμερα αναμένονται νέες ανακοινώσεις σχετικά με την τιτλοποίηση αυτή.

    Επίσης η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση δύο πακέτων προβληματικών δανείων, του project Orbit, στην Ελλάδα, ύψους 900 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει σε συντριπτικό ποσοστό καταναλωτικά δάνεια (ποσοστό 91%), κατά 6% από μικρά επιχειρηματικά και κατά 3% στεγαστικά δάνεια. Και στην Κύπρο την πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων , το project Sky, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αποτελείται κατά 50% από στεγαστικά και κατά 50% από επιχειρηματικά δάνεια.

    Να σημειωθεί ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή δήλωσαν στο mononews.gr πως: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ΑΜΚ της Alpha Bank. Είναι η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας.

    Δηλαδή η ΑΜΚ της Alpha Bank δεν προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα του παρελθόντος για την τράπεζα. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της, μέσω της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

    Να σημειωθεί ότι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει δηλώσει ότι στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς αναπτυξιακού σχεδίου της Alpha Bank, σημειώνοντας πως η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Αλλά και στο Ecofin συζητήθηκε το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Στη συζήτηση αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «τονίστηκε η ανάγκη επαρκών και ρεαλιστικών προβλέψεων, αλλά και η ανάγκη επάρκειας κεφαλαίων ούτως ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ, μετά την πανδημία. Ιδιαιτέρως όταν σταματήσει σταδιακά η κρατική βοήθεια. Εμείς προχωρούμε ήδη στις κατευθύνσεις που συζητήθηκαν στο ECOFIN, σχετικά με τις τράπεζες και εν προκειμένω είναι πολύ ορθή η απόφαση της Alpha Bank», δήλωσε στο mononews.gr ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Τι θα ανακοινώσει για την AMK – Μεταξύ 15-18/6 η έκτακτη γενική συνέλευση

    Alpha Bank: Στα 800 εκατ. ευρώ η εξεταζόμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews



    ΣΧΟΛΙΑ