• Τράπεζες

    Γιάνης Βαρουφάκης: Αναποτελεσματικός ο «Ηρακλής» – Ζητάει μορατόριουμ πλειστηριασμών

    Γ. Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25


    Σχέδιο για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας –που αποτελεί συγκερασμό του σχεδίου «Ηρακλής», του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, και κινείται στη λογική δημιουργίας  bad bank- παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

    Αν και το σχέδιο Βαρουφάκη ακολουθεί τα πατήματα του Ηρακλή, και προβλέπει την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο δεν δίνει απάντηση στο ποιος θα καλύψει τη ζημιά των τραπεζών που θα προκληθεί από τη μεταφορά αυτών των δανείων.

    Την ίδια ώρα ο κ. Βαρουφάκης, με το σχέδιο του προσπαθεί να αλλάξει τους όρους σε ένα «παιχνίδι» στο οποίο βασικό ρόλο παίζουν τα funds.

    Αν και η λύση που προτείνει  είναι καλοπροαίρετη, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστική, αφού σε προγενέστερο χρόνο η δημιουργία bad bank –την οποία ήθελαν οι συστημικές τράπεζες- έπεσε στο κενό καθώς οι θεσμοί την απέρριψαν. Και το κόστος από τη ζημία που θα υποστούν οι τράπεζες θα το επωμιστούν και πάλι οι φορολογούμενοι.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Βαρουφάκη θα πρέπει να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί, -καθώς θα «πληγεί βάναυσα η ελληνική οικονομία» αν προχωρήσουν και να υπάρξει μηχανισμός που θα εντοπίσει τους πραγματικά «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

    Χθες λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι: Οι τράπεζες πρέπει, αναμφισβήτητα, να εκκαθαρίσουν τα βιβλία τους από τα κόκκινα δάνεια.

    Όμως θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό μέσω πωλήσεων είναι καταδικασμένη καθώς:  οι τιμές των κόκκινων δανείων είναι ανάλογες με τον ρυθμό επιτάχυνσης της ρευστοποίησης των ακινήτων (δηλαδή των πλειστηριασμών), είτε θα επιβραδυνθούν οι πλειστηριασμοί, οπότε το σχέδιο θα αποτύχει καθώς οι τιμές των κόκκινων δανείων θα παραμείνουν χαμηλές και οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν, είτε μετά από μαζικούς πλειστηριασμούς οι τιμές τους θα φτάσουν σε ικανοποιητικά, για τις τράπεζες, επίπεδα.

    Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί αναποτελεσματική λύση. Έτσι το  ΜέΡΑ25 θεωρεί πως είναι  «ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους και με αυτό ως κριτήριο να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που είναι εθνικής σημασίας», και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άμεση έναρξη διαλόγου με κόμματα, φορείς, δήμους.

    Ωστόσο στο τέλος Απριλίου η ομπρέλα προστασίας πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό κλείνει και χρόνος δεν υπάρχει…

    Η πρόταση του ΜΕΡΑ 25  προβλέπει:

    1. Την ίδρυση ∆ημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & ∆ιαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (∆ΕΑ∆ΙΧ).
    2. Θα μεταφέρονται άμεσα από τις τράπεζες στην ∆ΕΑ∆ΙΧ όλα τα κόκκινα δάνεια.
    3. Παρέχονται στις τράπεζες τίτλοι της ∆ΕΑ∆ΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας με εκείνης των μεταφερόμενων δανείων – τίτλοι στηριζόμενοι από τα ενέχυρα-ακίνητα συν τις εγγυήσεις του ∆ημοσίου.
    4. Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς (α) πρώτης κατοικίας και (β) καταστημάτων/εμπορικών χώρων κάτω μιας συγκεκριμένης αξίας και εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί.
    5. Όλα τα υπόλοιπα ακίνητα τα διαχειρίζεται η ∆ΕΑ∆ΙΧ με στόχο την μακροπρόθεσμη μεγιστοποίηση των υπεραξιών της (π.χ. ενοικίαση, πώληση ή τιτλοποίηση).
    6. Για πρώτες κατοικίες και λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ∆ΕΑ∆ΙΧ δεσμεύεται να κρατά στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο. Έως τότε το δάνειο παγώνει εφόσον οι δανειζόμενοι καταβάλλουν μηνιαία Εισφορά ∆ιατήρησης ∆ικαιώματος Χρήσης και Συνιδιοκτησίας. Το ύψος αυτής της Εισφοράς ∆ιατήρησης προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές με γνώμονα τα ενοίκια της περιοχής και με μέγιστο το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη.
    7. Ιδρύεται Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες. Το Συμβούλιο Εκκαθάρισης συντάσσει κανόνες εντοπισμού στρατηγικών κακοπληρωτών και, εξωδικαστικά, συντάσσει κατάλογο στρατηγικών κακοπληρωτών των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ∆ΕΑ∆ΙΧ.
    8. Όταν δανειολήπτης δηλώσει ότι, λόγω βελτίωσης της κατάστασής της/του, μπορεί να αρχίσει ξανά να αποπληρώνει το δάνειο, της/του επιτρέπεται να το κάνει.
    9. Όταν δανειολήπτης δηλώσει ότι επιθυμεί την πώληση του ακίνητου, π.χ. λόγω αύξηση της τιμής του, τότε έχει λαμβάνειν ποσό από την πώληση ανάλογο του ποσοστού του αρχικού δανείου που είχε αποπληρώσει.
    10. Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση, τα κεφάλαια της ∆ΕΑ∆ΙΧ (είτε από πωλήσεις είτε από συσσωρευμένες Εισφορές ∆ιατήρησης είτε από αποπληρωμές των δανειοληπτών) ανταλλάσσονται με τους τίτλους της ∆ΕΑ∆ΙΧ που έλαβαν και κρατούν στα βιβλία τους οι τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ