• Τράπεζες

    Φωτεινή Ιωάννου (Εθνική Τράπεζα) – Η νέα chief of staff του Ομίλου Μυτιληναίος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωτεινή Ιωάννου

    Φωτεινή Ιωάννου


    Η Φωτεινή Ιωάννου θα είναι από τον Ιούνιο η chief of staff του Ομίλου Μυτιληναίος. Αποχωρεί από την Εθνική Τράπεζα όπου είναι  Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions για να αναλάβει μία κρίσιμη και σημαντική θέση, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «θέση κλειδί» στον διεθνή βιομηχανικό όμιλο, με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, της ενέργειας και του EPC.

    Η αποχώρηση της κας Ιωάννου από την Εθνική Τράπεζα έγινε γνωστή νωρίς χθες το απόγευμα, λίγες μόλις ώρες μετά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στον  σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, και κυρίως  στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα παρέχει στους οφειλέτες, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας». Να δουλέψουν δηλαδή από κοινού τράπεζες και  servicers, να προσφέρουν βιώσιμες ρυθμίσεις ώστε να «πρασινίσουν» ξανά τα «κόκκινα» δάνεια.

    Προκάλεσε λοιπόν  εντύπωση το timing που διέρρευσε η πληροφορία. Ωστόσο μερικές φορές οι απαντήσεις είναι προφανείς. Στις αρχές της βδομάδας η ΕΤΕ είχε ΔΣ και εκεί υπήρξε η επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση της Φωτεινής Ιωάννου. Ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει» η είδηση στην αγορά.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr η Φωτεινή Ιωάννου έχει ενημερώσει για την απόφαση της τον CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά, από τον Μάρτιο, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην τράπεζα μέχρι τον Ιούνιο.

    Για κάποια τραπεζικά στελέχη η αποχώρηση της Ιωάννου ήταν αναμενόμενη, καθώς στην ΕΤΕ κατά κάποιο τρόπο είχε ολοκληρώσει την πορεία της. Και επισημαίνουν το γεγονός ότι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της με την ένταξη της στον Όμιλο Μυτιληναίος, καμία σχέση δεν έχουν με την καριέρα στην τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία αποχώρηση που λαμβάνει χώρα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, σε πολύ καλό κλίμα και χωρίς να υπάρχει υπόνοια ρήξης με τον επικεφαλής της τράπεζας.

    Εξάλλου η ικανή και στιβαρή  Φωτεινή Ιωάννου, συμμετείχε στη διαμόρφωση της στρατηγικής που ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και φυσικά δικαιώθηκε που δεν προχώρησε σε carve out –απόσχιση του κλάδου των προβληματικών δανείων-, όπως έπραξαν οι άλλες τρεις συστημικές  τράπεζες. Σήμερα η ΕΤΕ  έχει περιορισει το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο στο 4% και  πρωταγωνιστεί  στη δευτερογενή αγορά καθώς ηγείται στο σχεδιασμό για το πλαίσιο της λειτουργίας της, και στον εντοπισμό εκείνων των δανειοληπτών που μπορούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

    Με πτυχίο στα Οικονομικά από το  Πανεπιστήμιο Cambridge, μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και Επιχειρησιακή από το Warwick Business School, αλλά και με επαγγελματικό τίτλο ACA, ως Εγκεκριμένη Λογίστρια, από το Ινστιτούτο των Chartered Accountants της Αγγλίας η Φωτεινή Ιωάννου εντάχθηκε αρχικά στο δυναμικό της Εθνικής το 2006. Και μέχρι το 2017 κατείχε θέσεις στους τομείς Στρατηγικής & Εταιρικής Τραπεζικής, ενώ ήταν το «δεξί χέρι» του αείμνηστου CEO  της ΕΤΕ  Αλέξανδρου Τουρκολιά.

    Τον  Ιούνιο του 2017  η Φωτεινη Ιωάννου έφυγε από την Εθνική για την Τράπεζα Πειραιώς όπου ανέλαβε  Γενική Διευθύντρια Corporate & Investment Banking ,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς, Πρόεδρος ΔΣ της Πειραιώς Factoring & Αντιπρόεδρος της Πειραιώς Leasing.

    Τον Μάιο του 2019, ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έφερε και πάλι στην τράπεζα την  Φωτεινή Ιωάννου, η οποία ανέλαβε  Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

    Η διάδοχη κατάσταση

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την αποχώρηση της Φωτεινής Ιωάννου.

    Και προς το παρόν είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη θέση που κατείχε.  Η τράπεζα διαθέτει τρία ικανά στελέχη, βοηθούς γενικούς διευθυντές στη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων είναι ο Γιώργος Μαληγιάννης που έχει  τη διαχείριση απαιτήσεων λιανικής, η Χρυσούλα Κουτούδη και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που είναι επιφορτισμένοι με τα επιχειρηματικά δάνεια ειδικής διαχείρισης.

    Τέλος σημειώνουμε ότι η Φωτεινή Ιωάννου ήταν πρόεδρος και της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης

    Στην Mytilineos η Φωτεινή Ιωάννου

    Εθνική Τράπεζα: Παραιτήθηκε η Φωτεινή Ιωάννου



    ΣΧΟΛΙΑ