• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Προσφέρουμε λύσεις για αποδόσεις στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Το νέο  μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να ενισχύσουν την αποταμίευση στο νέο περιβάλλον που έχει κύριο χαρακτηριστικό τα μηδενικά επιτόκια.

    Καθώς λοιπόν  οι  παραδοσιακές μορφές κατάθεσης δεν προσφέρουν αποδόσεις, οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις –που αποτελούν συνδυασμό κατάθεσης, τοποθέτησης σε αμοιβαία κεφάλια, επένδυσης σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα- , με ελκυστικές μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις ανάλογες με το βαθμό του ρίσκου που θα αναλάβει ο αποταμιευτής.

    «Στη Eurobank βάζουμε  στο επίκεντρο την αποταμίευση» δήλωσε  χθες ο CEO  της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας πως τα νοικοκυριά μπορούν να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματα τους ή να δημιουργήσουν ένα κεφαλαίο για μελλοντικές ανάγκες.

    Τα δεδομένα σήμερα έχουν ριζικά μεταβληθεί, όχι μόνο ως συνέπεια της ελληνικής κρίσης, αλλά και ενός καινούριου και απροσδόκητου διεθνούς περιβάλλοντος, σημείωσε ο κ. Καραβίας και υπογράμμισε πως η «διαχείριση της αποταμίευσης, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και νέα εργαλεία. Στόχος μας είναι να μοιραζόμαστε τη γνώση και να δώσουμε στους πελάτες μας επιλογές».

    Στο νέο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων –με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για μία 5ετία ακόμα-, μία αποδοτική λύση για τους αποταμιευτές  είναι –ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν- να επενδύουν ένα ποσό κάθε μήνα. Ένα ποσό που μπορεί να ξεκινά από τα 50 ή τα 100 ευρώ το μήνα.

    Μάλιστα όπως είπε ο κ. Καραβίας, τα  νέα αποταμιευτικά προϊόντα, που απευθύνονται στο μέσο νοικοκυριό, έχουν μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα -20ετίας για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει κεφάλαιο για να καλύψει τις σπουδές των παιδιών του, ή για να ενισχύσει την σύνταξη του μελλοντικά-, έχουν διασπορά επενδυτικού κινδύνου, και μπορούν να πραγματοποιηθούν τακτικές καταβολές.

    Μάλιστα ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, ανέφερε πως η αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία μειώθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, αρχίζει να ανακάμπτει. Όμως οι παραδοσιακές καταθέσεις λόγω χαμηλών επιτοκίων δεν προσφέρουν πλέον αποδόσεις. «Το γεγονός αυτό, καθιστά επιτακτική την ανάγκη διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου, δεδομένης και της πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη». Μέχρι το 2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις.

    Αναφορά στα νέα δίδυμα ελλείμματα επενδύσεων και αποταμίευσης έκανε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Γιώργος Ζαννιάς,  σημειώνοντας πως αν και η έντονα  καθοδική τάση της αποταμίευσης έχει αντιστραφεί ωστόσο  απέχουμε σημαντικά από το επιθυμητό και αναγκαίο επίπεδο που απαιτείται για την κάλυψη των αναπτυξιακών και επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, λέγοντας πως η αποταμίευση σήμερα είναι «εθνικός στόχος».

    Από την πλευρά του ο κ. Φάνης Μυλωνάς, πρόεδρος και CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, αναφέρθηκε στις επιλογές που μπορεί να έχει σήμερα ένα ελληνικό νοικοκυριό να «χτίσει» ένα κεφάλαιο για το μέλλον.

    Όπως είπε, μπορεί κάποιος μέσω τακτικών καταβολών να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ακολουθώντας τις βασικές αρχές των επενδύσεων που είναι η διασπορά κινδύνου σύμφωνα με το επενδυτικό του προφίλ.

    Μάλιστα έφερε το εξής παράδειγμα: Κάποιος καταθέτει 100 ευρώ το μήνα για 20 χρόνια με 0% επιτόκιο. Στο τέλος θα έχει 24.000 ευρώ. Αν επιλέξει ένα προϊόν με μέση απόδοση 3% τα χρήματα του θα αυξηθούν στις 32.830 ευρώ και αν επενδύει 150 ευρώ το μήνα τότε θα έχει απόδοση 49.000 ευρώ.

    Τα απαραίτητα συστατικά ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι η μεγάλη διασπορά στις κατηγορίες επένδυσης (μετρητά, ομόλογα, μετοχές), στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) αλλά και στους οικονομικούς κλάδους (Βιομηχανία, Τράπεζες, Εμπόριο, κλπ). Η διάρκεια της επένδυσης να έχει μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και κυρίως πρέπει να σχετίζεται με το προφίλ του επενδυτή και τον βαθμό του ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

    «Έχουμε λύσεις για όλους. Ακόμα και αν κάποιος θέλει να αποταμιεύει 30 ευρώ το μήνα», ανέφερε ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, σημειώνοντας πως το σημείο κλειδί είναι η λέξη «γνώση» την οποία έχει η Eurobank για να κατευθύνει τον αποταμιευτή στο νέο περιβάλλον.

    Όπως είπε τα νοικοκυριά διατηρούν στη Eurobank  5 εκατομμύρια λογαριασμούς καταθέσεων,  σημείωσε πως «σήμερα ο κόσμος είναι δεκτικός στο ρίσκο» και τόνισε τη μακρόχρονη εμπειρία της τράπεζας τόσο στην αποταμίευση όσο και τις επενδυτικές λύσεις.

    Όσο για το ποσοστό της πελατείας που διαθέτει επενδυτικό προϊόν,  ο κ. Γιώργος  Βαρελτζίδης, Επικεφαλής Personal Banking, ανέφερε ότι το ποσοστό αυξήθηκε στο 18%, από 10% πριν από 1 χρόνο, με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω στο 30%.

    Μάλιστα όπως είπε στα νέα επενδυτικά προϊόντα, επενδύουν πελάτες ηλικίας 55 ετών, οικογενειάρχες που εργάζονται και έχουν σταθερό εισόδημα, αλλά και συνταξιούχοι.



    ΣΧΟΛΙΑ