• Τράπεζες

    Fitch: Με αντοχές οι ελληνικές τράπεζες απέναντι σε αυξημένους κινδύνους

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους που απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Αυτό εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, που αναμένεται να επανεξετάσει συνολικά την αξιολόγηση της χώρας στις 8 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η Eurobank (B+/Stable), η Εθνική Τράπεζα (B+/Stable), η Alpha Bank (B/Positive) και η Τράπεζα Πειραιώς (B-/Positive) έχουν προοδεύσει αισθητά στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και έχουν βελτιώσει την δυνατότητα τους να παράγουν κέρδη και να στηρίξουν την κεφαλαιοποίησή τους.

    Πρέπει να σημειωθεί πως η Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον οίκο, στο τέλος του 2021, οι τράπεζες είχαν μειώσει το συνδυασμένο απόθεμα των προβληματικών δανείων τους κατά 54 δισ. ευρώ, ή περίπου κατά 80%, από τα τέλη του 2019, παρά την πανδημική κρίση.

    Η εξέλιξη αυτή επετεύχθη κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεών τους, μέσω και του κρατικού προγράμματος εγγυοδοσίας «Ηρακλής».

    Η Fitch αναφέρει πως ο δείκτης ΝPEs των ελληνικών τραπεζών ήταν 11,5% στο τέλος του 2021 (από 38,5% στο τέλος του 2019) και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, αφού ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις για φέτος (περίπου 4 δισ. ευρώ).

    Σύμφωνα με τον οίκο, οι κρατικές επιδοτήσεις σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», αποτελούν έναν ήπιο κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι επιδοτήσεις αφορούσαν δάνεια 8 δισ. ευρώ και μόνο στο 5% περίπου των δανείων που επηρεάστηκαν έχει γίνει παύση πληρωμών.

    Η Eurobank όσο και η Eθνική , το 2021, σημείωσαν μικρά κέρδη, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank εξακολουθούν να είναι ζημιογόνες λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων. Πάντως ο οίκος θεωρεί πως φέτος τα έσοδα θα αυξηθούν με τη στήριξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που φέρνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη.

    Επιπλέον οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους έστω και σε χαμηλά επίπεδα το 2023, ανάλογα με την έγκριση της ΕΚΤ ενώ η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια.

    Εν τω μεταξύ είναι αμελητέα η άμεση έκθεση τους στην Ουκρανία και τη Ρωσία αν και ορισμένες έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς σε χώρες οι οικονομίες των οποίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από τον πόλεμο, όπως η Κύπρος και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Η Ελλάδα έχει περιορισμένες άμεσες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ οι Ρώσοι τουρίστες δεν έχουν μεγάλη συμβολή στον ελληνικό τουριστικό τομέα. Ωστόσο αυξάνονται οι τιμές στα βασικά εμπορεύματα και εκτινάσσονται οι πληθωριστικές πιέσεις, που θα μπορούσαν να ψαλιδίσουν τη ζήτηση για δάνεια και να αυξήσουν τον κίνδυνο στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

    Ο οίκος αναμένει επίσης πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αναβάλλουν τις εκδόσεις ομολόγων καθώς διευρύνονται τα spreads και είναι μεγάλη η μεταβλητότητα στις αγορές.

    Υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του 2025 προκειμένου να ανταποκριθούν στις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαίων τους στο τέλος του 2021.

    Ο οίκος Fitch αναμένει σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που δεν θα προκαλέσει ξαφνική αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα.

    Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των καταθέσεων και της καλύτερης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.

    Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στα κεφαλαιακά αποθέματά τους, εάν αυξηθούν αισθητά τα επιτόκια ή διευρυνθούν τα spread, κάτι όμως που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πίεση στα νοικοκυριά φέρνει η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέσεις

    ΤτΕ: Οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια των δανείων τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ