• Οικονομία

    ΤτΕ: Οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια των δανείων τον Μάρτιο

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, τον Μάρτιο του 2022, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 3,82%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 3,78 εκατοστιαίες μονάδες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,13%.

    Στο σκέλος των δανείων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,69%.

    Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 11,19%.

    Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,44%.

    Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,89% και 6,51% αντίστοιχα.

    Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, το Μάρτιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 2,83%.

    Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 3,17%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας: Η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για τον πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 2021

    Κικίλιας: Πρώτος προορισμός η Ελλάδα για την Ρουμανία – Κοινωνικός τουρισμός χωρίς γραφειοκρατία

    ΤΕΚΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ