• Τράπεζες

    Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης: Σε συζητήσεις για να βάλουν €25 εκατ. στην Παγκρήτια – Τι λέει η ΤτΕ

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Δημήτρης Μπάκος και Μιχάλης Σάλλας

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Δημήτρης Μπάκος και Μιχάλης Σάλλας


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Εξάρχου και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης συζητούν για να συμμετάσχουν, με περίπου 25 εκατ. ευρώ.

    Το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της Παγκρήτιας βρίσκεται σε συνομιλίες με περισσότερους από 15 επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 98,7 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι επιχειρηματίες-εφοπλιστές που κατέχουν περίπου το 32% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας Ιντρακάτ, μέσω της εταιρείας Winex Investments Limited (Winex), θα συμμετάσχουν στην αύξηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν, μελλοντικά, αναταράξεις σε ό,τι αφορά τη σχέση επόπτη-τράπεζας.

    Πηγές της ΤτΕ δηλώνουν στο mononews.gr αναφορικά με το ενδεχόμενο της τοποθέτησης των τριών μετόχων της Ιντρακάτ στην ΑΜΚ της Τράπεζας ότι «ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό».

    Όπως είναι γνωστό η αύξηση για τους παλαιούς μετόχους θα ολοκληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και για τους νέους στις 27 Οκτωβρίου.

    Το 19,95% της τράπεζας ανήκει στην Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών του Μιχάλη Σάλλα, ενώ η Alfa Ocean Developments Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία Συμμετοχών (συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου) ελέγχει το 7,92%, η Εθνική Τράπεζα ελέγχει ποσοστό 7,17% και το υπόλοιπο 64,97% ανήκει σε μετόχους που ελέγχουν κάτω από 5%. Μεταξύ αυτών είναι και οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

    Για την Παγκρήτια Τράπεζα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η αφετηρία για να προχωρήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου εξυγίανσης αλλά και επέκτασής της με συγχωνεύσεις και εξαγορές της HSBC και της Τράπεζα Χανίων.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr το «κλειδί» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας είναι η HSBC, καθώς με τα 100 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, καλύπτεται πλήρως η «κεφαλαιακή τρύπα» της πρώτης.

    Το νέο επιχειρησιακό και κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας που θα συζητηθεί στην ΤτΕ, αναλύει το σχέδιο της τράπεζας σε ορίζοντα 2ετίας- 3ετίας, με πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα κεφάλαια της τράπεζας, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί λόγω μεγάλης ανάπτυξης ή συγκράτησης των δεικτών η τράπεζα θα μπορεί να εκδώσει ομόλογο της τάξης των 20-30 εκατ ευρώ. Και ακόμα προβλέπει την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και τη συνένωσή της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγκρήτια Τράπεζα: Σε νέα βάση η αύξηση κεφαλαίου – Ο Μιχάλης Σάλλας και οι νέοι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ