• Τράπεζες

    Eurobank: Στηρίζουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Eurobank: Στηρίζουμε όλα τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Έτοιμη να χρηματοδοτήσει όλα τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και να βοηθήσει ολιστικά τις μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία (προγράμματα ΕΣΠΑ, ΤΕΠΙΧ κλπ), καθώς «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για όλους, για τους μικρούς υπάρχουν πολλά περισσότερα προγράμματα να αντλήσουν χρηματοδότηση», δήλωσε χθες η διοίκηση της Eurobank.

    Κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου «Eurobank 2030- Τράπεζα της Ανάπτυξης», δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδοτήση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ειδικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων η τράπεζα πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο,  διαβλέποντας τους πιθανούς κινδύνους αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

    Χθες η διοίκηση της τράπεζας ήταν ξεκάθαρη. Χρηματοδοτούμε κάθε βιώσιμη επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους. Και παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι 100 χιλιάδες είναι οι επιχιερήσεις που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, ενώ περισσότερες από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις (από τις περίπου 800 χιλιάδες) είναι μη bankable, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια. Ενώ η πλειονότητα των επιχιερήσεων (σχεδόν 740 χιλιάδες) εμφανίζει τζίρο κάτω από τις 500.000 ευρώ (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

    Τρεις είναι οι λόγοι που «κόβονται» από τη χρηματοδότηση οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις:

    -είτε είναι «κόκκινες» στον Τειρεσία

    -είτε είναι υπερδανεισμένες

    -είτε για φορολογικούς κυρίως λόγους εμφανίζουν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

    Και εμμέσως πλην με απόλυτη σαφήνεια, οι επικεφαλής της τράπεζας  απάντησαν στις συνεχείς πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης για τους μικρούς.

    «Είμαστε και θα είμαστε παντού στα μεγάλα έργα υποδομών. Είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων που θα εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή και εκτός αυτού, για να τα χρηματοδοτήσουμε. Και είμαστε στο πλευρό και των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, με συμβουλευτική και χορηγήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες, προκειμένου η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά  ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

    «Η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, η Eurobank είναι τράπεζα της ανάπτυξης και την περίοδο 2017-20121 πετύχαμε αύξηση των επιχιερηματικών χορηγήσεων κατά 40% ( 3,5δις ευρώ). Υπάρχει μία επενδυτική έκρηξη και την επόμενη τριετία «Την επόμενη τριετία η τράπεζα θα πετύχει καθαρή πιστωτική στο corporate  χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 20% που αντιστοιχούν σε εκταμιεύσεις 5,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking.

    Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής CEO Eurobank

    Όπως είπε στους κλάδους της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν –τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, υποδομές, real estate, βιομηχανία και μεταποίηση «υπολογίζουμε ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. που αναλύονται ως εξής: 4 δισ. στον Τουρισμό, 10 δισ. στη Ναυτιλία, 6 δισ. στην Ενέργεια, 5 δισ. σε Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, 3 δισ. σε Real Estate και 4 δισ. στη Βιομηχανία & Μεταποίηση. Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ».

    «Η Eurobank, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking.

    « Στόχος μας είναι συμπλήρωσε, να τις βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όλα τα  ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα χρημτοδότησης. Τις στηρίζουμε και τις χρηματοδοτούμε στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς».

    Ταυτόχρονα η Eurobank δημιουργεί εργαλεία χρηματοδότησης και αναπτύσσει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της. Στόχος είναι  να παρέχει στους πελάτες της και μη τραπεζικά προϊόντα σε ιδιαίτερα προνομιακούς όρους ώστε να τους στηρίξει σε ό,τι απαιτείται για να απορροφήσουν τα κονδύλια που τους αναλογούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

    Τέτοιες στρατηγικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων,  είναι με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση των λύσεων της Microsoft, αλλά και την Epsilon Net για την ψηφιακή μετάβαση καθώς και με τρίτα δίκτυα όπως λογιστικά γραφεία για την περαιτέρω διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

    Τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank θα λανσάρει επενδυτικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, για όλη τη διάρκεια της επένδυσης αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να «κλειδώσει» ο επιχειρηματίας χαμηλό σταθερό επιτόκιο.

    Επίσης η τράπεζα συμμετέχει σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και ενημερώνει τους πελάτες της για τα διαθέσιμα δάνεια όπως εκείνα που θα ανακοινωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και μέσω άλλων προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν μεσοπρόθεσμα. Βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις για να διευκολύνει την διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων που διατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς Φορείς.

    Σημειώνεται επίσης πως με την πρωτοβουλία του Digital Academy for Business της Eurobank, του ψηφιακού καναλιού γνώσεων, εμπειριών και πρακτικών για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η τράπεζα αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο αυτοαξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας μιας επιχείρησης, που μάλιστα θα οδηγεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμισή της.

    Στηρίζει τις επιχειρήσεις σε θέματα  «πράσινης» μετάβασης και έχει παρουσιάσει λύσεις για την υποστήριξη ενεργειών που αφορούν το RRF, όπως το ΕΚΟ, που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το bridge financing, ενώ στον προγραμματισμό της είναι και η προσφορά ανάλογων εργαλείων σε επιχειρήσεις όταν παρουσιαστούν τα σχετικά προγράμματα που αναμένονται για τις ΜΜΕ.

    Και ακόμα με στόχο την ενημέρωση για τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε επιχείρησης, έχει δημιουργήσει το Business Check up. Μέσω αυτού ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ελέγξει αν η επιχείρησή του είναι επιλέξιμη σε όλα τα προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ, ΕΑΤ, EIF κ.ά.) και να συγκρίνει βασικούς δείκτες της με το μέσο όρο του κλάδου.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Οι 3 άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού – Φ. Καραβίας: Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

    H Eurobank μετατρέπει το κινητό σε POS

    Κωνσταντίνος Βασιλείου: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης – Από τη θεωρία στην πράξη



    ΣΧΟΛΙΑ