• Τράπεζες

    Eurobank: Τη συμμετοχή στο project Ηρακλής αποφάσισε το Δ.Σ. – Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες ο Πρεμ Γουάτσα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Να συμμετάσχει στο Project Ηρακλής με συνολικό ποσό εγγυήσεων 2,5 δισ. ευρώ αποφάσισε πριν από λίγο το ΔΣ της Eurobank .

    Το ΔΣ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.30 το απόγευμα, έπειτα από 3,5 ώρες συνεδρίασης. Το ΔΣ της τράπεζας ενημερώθηκε από το managment ότι η τράπεζα θα συμμετέχει στο σχέδιο Ηρακλής με τις τρεις τιτλοποιήσεις του project  Cairo,  ύψους 7,5 δισ. ευρώ για συνολικό ποσό εγγυήσεων 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης το ΔΣ ενημερώθηκε για την ύπαρξη δύο προσφορών οι οποίες κρίθηκαν ως ικανοποιητικές και από το managment και από το ΔΣ ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το ποια προσφορά θα προκριθεί θα ληφθούν με την ψήφιση του νόμου.

    Νωρίτερα το mononews ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας ακόμη και αν προκρίνει μία από τις δύο προσφορές θα προχωρήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής μόνο μετά την οριστικοποίηση του λεπτομερειών του Ηρακλή.

    Οι οριστικές αποφάσεις δρομολογούνται ενόψει και της νέας επίσκεψης του βασικού μετόχου του ομίλου κ. Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται για κρίσιμες επαφές στην Αθήνα τα τέλη του μήνα.

    Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα γίνει με τρόπο έτσι ώστε να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή, χωρίς ωστόσο όπως σημειώνεται από την πλευρά της διοίκησης, αυτό να αλλάζει το βασικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής που είναι η διάθεση του 20% του mezzanine τίτλου σε επενδυτές.

    Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί.

    Η άσκηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει ότι η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Πηγές με γνώση του θέματος, πάντως, εξηγούν ότι η αλλαγή του σχεδιασμού της Eurobank έτσι ώστε η τιτλοποίηση να προσαρμοστεί στα δεδομένα του «Ηρακλή» μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη, στον βαθμό που θα ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της νέας τράπεζας. Αυτό γιατί στο ενεργητικό της νέας Eurobank που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού, θα υπάρχει ένα ομόλογο υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα συνοδεύεται με την κρατική εγγύηση, πιστοποιώντας την προοπτική εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.



    ΣΧΟΛΙΑ