• Τράπεζες

    Eurobank: Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το deal με τη doValue για την πώληση του project Cairo

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece

    Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece


    Την επόμενη βδομάδα –και το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου- η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση του project Cairo και της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS στην doValue.

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση «κόκκινου» χαρτοφυλακίου και προσωπικού και η νέα εταιρεία, με επικεφαλής τον κ. Θόδωρο Καλαντώνη, αναπληρωτή CEO της Eurobank, θα αναλάβει δράση.

    H doValue θα αναλάβει την διαχείριση της τιτλοποίησης των 7,5 δισ. ευρώ καθυστερούμενων δανείων (project Cairo), καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ της FPS.

    Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» θα έρθει στη Βουλή στις 13 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι ανακοινώσεις για την ανάθεση του Cairo θα ακολουθήσουν.

    Όπως είναι γνωστό, στο APS του Ηρακλή θα μεταβιβαστούν –σε πρώτη φάση- καθυστερούμενα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Δημοσίου να φτάνει στα 12 δισ. ευρώ.

    Από την πλευρά της, η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στο σχέδιο Ηρακλής για συνολικό ύψος εγγυήσεων περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Και ότι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα γίνει με τρόπο, έτσι ώστε να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή.

    Η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS, προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο, ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Η νέα δομή του Cairo μετά και την προσαρμογή στην οποία προχώρησε η τράπεζα, προβλέπει ότι το senior τμήμα των ομολόγων, για το οποίο η Eurobank θα αιτηθεί να λάβει την κρατική εγγύηση, θα είναι κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ – ή οριακά χαμηλότερο – ενώ το mezzanine τμήμα θα είναι 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ και από αυτό, το 20% θα πωληθεί σε επενδυτές. Το junior τμήμα έχει προβλεφθεί στα 3,6 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την Eurobank, το 51% θα πωληθεί σε επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διανεμηθεί σε μετόχους.

    Η επόμενη φάση είναι να ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της νέας εταιρείας, το στρατηγείο της οποίας θα βρίσκεται στον Ταύρο και επικεφαλής θα είναι ο έμπειρος τραπεζίτης, αναπληρωτής CEO της Eurobank κ. Θόδωρος Καλαντώνης.

    Το επιτελείο, κατά πάσα πιθανότητα, θα στεγαστεί σε κτίριο της τράπεζας στον Ταύρο και η ομάδα θα απαρτίζεται από σχεδόν 1.000 άτομα, τους 700 εργαζόμενους της FPS και άλλους 300 υπαλλήλους της Eurobank.

    Σύμφωνα, δε, με το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Eurobank, στόχος είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023.

    Τέλος, αναφέρουμε ότι η doValue, εισηγμένη στο Μιλάνο, έχει λάβει άδεια από την ΤτΕ το 2018. Πρόκειται για μεγάλο servicer, που δραστηριοποιείται στην ιταλική αγορά, αλλά και στην Ισπανία, όπου πρόσφατα εξαγόρασε την Αltamira. Ποσοστό περίπου 50% στην doValue, κατέχει η Fortress.



    ΣΧΟΛΙΑ