• Τράπεζες

    Έτοιμες για το πρώτο μεταμνημονιακό τεστ οι τράπεζες: Τα μηνύματα, τα «αγκάθια» και το στοίχημα


    Έτοιμες να περάσουν το πρώτο test μετά την εποχή των μνημονίων είναι οι ελληνικές τράπεζες. Και στόχος είναι να κερδίσουν το στοίχημα στα τέσσερα roadshows του Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που θα δεχθούν από διεθνείς επενδυτές με αιχμή τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, την προσέλκυση καταθέσεων, το fintech.

    Τα roadshows ξεκινούν στο Λονδίνο στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου (σήμερα ανακοινώνουν Alpha και Eurobank και την Παρασκευή 31/8 Εθνική Και Πειραιώς) και συνεπώς θα υπάρχει απτό δείγμα γραφής.

    Οι διοικήσεις θα στείλουν λοιπόν σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα, καθώς τα αποτελέσματα τους είναι βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι στόχοι για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι καταθέσεις αργά μεν, σταθερά δε ανακάμπτουν, ενώ και τα λειτουργικά κόστη έχουν περιοριστεί σημαντικά. Βέβαια, «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι η διατήρηση των capital controls.

    Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στο λεγόμενο «πρόβλημα της Τουρκίας», την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση ύψους 120δισ ευρώ στη γείτονα χώρα.

    Ωστόσο πριν από τα roadshows θα έχουν προηγηθεί τα Conference Calls για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Από τις 5 μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το «παρών» στο συνέδριο της HSBC (5/9), στο roadshow της JP Morgan (10-13 Σεπτεμβρίου), στο συνέδριο της ΕΧΑΕ (19 και 20/9) και στο μεγάλο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America Merrill Lynch (στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου).

    Οι Έλληνες τραπεζίτες που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις είναι απολύτως προετοιμασμένοι και έτοιμοι να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη, «μέσα από τις τράπεζες, οι διεθνείς επενδυτές διαμορφώνουν και την πραγματική εικόνα για την οικονομία της χώρας» και σημειώνουν πως για κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές, η κτηματαγορά και ο τουρισμός, οι ξένοι εμπιστεύονται την άποψη των τραπεζών.

    Τα στελέχη λοιπόν είναι έτοιμα να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν:

    • Τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τον περαιτέρω περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
    • Την κερδοφορία τους και κατά πόσο είναι οργανική.
    • Αν χορηγούν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
    • Τις εξελίξεις σε ότι αφορά την επιστροφή των καταθέσεων, καθώς μόνο μέσα από την ενίσχυση της καταθετικής βάσης οι τράπεζες θα είναι και πάλι σε θέση να χορηγήσουν δάνεια. Επίσης η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί και δείκτη για το πότε θα αρθούν τα capital controls.
    • Ακόμα οι επενδυτές θα ζητήσουν μία πρώτη εκτίμηση για το SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) στο οποίο θα υποβληθούν και οι ελληνικές τράπεζες από τον Νοέμβριο. Όπως είναι γνωστό από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης θα περάσουν όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης.
    • Φυσικά θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και για τον περιορισμό του κόστους, που θα επιτευχθεί μέσα από κλείσιμο καταστημάτων, προγράμματα εθελούσιας εξόδου κ.λπ.
    • Επίσης ένα από τα θέματα που απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές είναι και ο διαρκώς οξυνόμενος ανταγωνισμός του fintech.
    • Και τέλος οι Έλληνες τραπεζίτες θα ερωτηθούν για ποιους λόγους θα πρέπει οι ξένοι «παίχτες» να επιλέξουν την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηδενισμό του ELA ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με το χέρι στη σκανδάλη για να ανοίξουν οι offshore λογαριασμοί οι ελβετικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ