• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Θετική σύσταση και από την Glass Lewis για τις αλλαγές στο ΔΣ

    • NewsRoom
    Εθνική Πανγαία


    Υπέρ των υποψηφίων νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας τάχθηκε άλλος ένας διεθνής proxy advisor οίκος, η Glass Lewis, σε σχετικό report που δημοσίευσε σήμερα.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται  πως οι συγκεκριμένες επιλογές, βάσει και της επαγγελματικής διαδρομής των εν λόγω προσώπων, θα προσφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας το κατάλληλο επίπεδο εμπειρίας αλλά και ποικιλομορφίας.

    Τονίζεται επίσης πως πλέον στο ΔΣ της τράπεζας η πλειοψηφία των μελών θα είναι μη εκτελεστικά μέλη, στοιχείο που επίσης καλύπτει τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας, όπως αυτές προβλέπονται από τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

    Μαζί με την ΙSS, η Glass Lewis συμπληρώνει το ηγετικό δίδυμο proxy advisor διεθνών οίκων.

    Η Glass Lewis έχει περισσότερους από 1.300 πελάτες – επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποια από τα μεγαλύτερα pension funds και αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 35 τρισ. ευρώ.

    Σε ετήσια βάση, εκδίδει περισσότερα από 20.000 reports για αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις σε πάνω από 100 χώρες.

    Σημειώνεται ότι με τις θετικές συστάσεις τόσο της ISS όσο και της Glass Lewis, σχετικά με τα προτεινόμενα νέα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, εξασφαλίζουν πλέον την θετική ψήφο της πλειοψηφίας των αλλοδαπών μετόχων της τράπεζας.

    Υπενθυμίζεται ότι θετική «σύσταση» προς τους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές, μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, περιλάμβανε, όπως προαναφέρθηκε, και το report του οίκου Ιnstitutional Shareholder Services (ISS) που δημοσιοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου και αφορά στην τοποθέτησή του σχετικά με τα υπό έγκριση θέματα της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΕ.

    Ο ΙSS, o μεγαλύτερος διεθνώς proxy advisor οίκος, καλύπτει 20.000 εταιρείες παγκοσμίως και προτείνει στους διεθνείς επενδυτές/μετόχους που εκπροσωπούν 4,2 τρισ. μετοχές πώς να ψηφίσουν στις Γενικές Συνελεύσεις εταιρειών, βασιζόμενος όχι απλά στην ύπαρξη αλλά στον βαθμό επάρκειας της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

    Για τα θέματα που αφορούν στον αυξημένο αριθμό μελών του ΔΣ της Εθνικής, στην εκλογή των ανεξάρτητων μελών αλλά και στην επιτροπή ελέγχου της τράπεζας, ο ΙSS αποφάνθηκε θετικά, θεωρώντας ότι οι αλλαγές αυτές – προϊόν διαβουλεύσεων του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης του Διοικητικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση της τράπεζας συνολικά.

    Αξιοσημείωτο επίσης πως μετά τις εισηγήσεις του ΤΧΣ το Quality Score της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε από το 8 στο 6 σε συνολική βαθμολογία της που ίσχυε έως σήμερα και στην υποκατηγορία Board Structure αυξήθηκε στο 5 από 7 προηγουμένως.

    Γιατί ζητάει αλλαγές το ΤΧΣ

    Το ΤΧΣ, το οποίο και κατέχει μετοχικό μερίδιο άνω του 40% στην τράπεζα, ζητάει αλλαγές για βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Με ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο») ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 όπως ισχύει σήμερα και ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του μετόχου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («Τράπεζα») με ποσοστό άνω του 40%, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων, προς το σκοπό της ορθής και αποτελεσματικής τήρησης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και της εφαρμογής βέλτιστων διεθνώς πρακτικών. Με γνώμονα τους συγκεκριμένους σκοπούς, παρουσίασε στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας μια σειρά προτάσεων για βελτιώσεις όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση αυτής».

    «Το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της Τράπεζας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αφού το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζαςμελετήσει τις προτάσεις του Ταμείου. Πρόδηλο ότι το Ταμείο ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, συνεισφέροντας στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος και θωράκισης της Εθνικής οικονομίας», κατέληγε η ανακοίνωση του ΤΧΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ