• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Τελεσίγραφο Πετρόπουλου για την πληρωμή των επικουρικών

    • Έφη Καραγεώργου
    Εθνική Πανγαία


    Μέχρι τις 28 Ιουνίου, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει στο ταμείο επικούρησης ΕΤΕΑΕΠ 36 εκατ. ευρώ (από τα 40 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2019), ώστε να πληρωθούν οι 17.500 συνταξιούχοι της ΕΤΕ το επικουρικό τους. Αν η τράπεζα δεν το πράξει, τότε δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, άμεσα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, που θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα καταβολών της ΕΤΕ προς το ΕΤΕΑΕΠ.

    Στο μεταξύ χθες πατήθηκε το enter και έφυγαν τα αρχεία με τα στοιχεία των 17.500 συνταξιούχων που δικαιούνται επικουρική σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας προς το ΕΤΕΑΕΠ.

    Ωστόσο πριν πατηθεί το enter υπήρξε σειρά διαβουλεύσεων, για να πεισθεί η διοίκηση της Εθνικής, ότι πρέπει να τηρήσει το γράμμα του νόμου.

    Οι αποφάσεις ότι θα σταλούν τα στοιχεία –αλλά και η αλλαγή να θεωρηθούν οι καταβολές ως ασφαλιστική εισφορά και όχι ως ασφαλιστικός πόρος- πάρθηκαν από την 8μελή επιτροπή που διαχειρίζεται τον λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ. Στην επιτροπή συμμετέχουν 3 εκπρόσωποι από τη διοίκηση της ΕΤΕ και 5 εκπρόσωποι από τα σωματεία (1 συνδικαλιστής εκ μέρους των συνταξιούχων, 2 εκ μέρους των εν ενεργεία και 2 από το ΤΥΠΕΤ).

    Πιο συγκεκριμένα αναμένεται άμεσα υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι για το 2019 τα 40 εκατ. ευρώ της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς που πρέπει να καταβάλει η ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΠ θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, τα 36 εκατ ευρώ μέχρι τις 28 Ιουνίου και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019. Για τα επόμενα χρόνια 2020-2023, τα 40 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε 31 Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου.

    Και υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ολικής ή μερικής καθυστέρησης καταβολής του συνόλου ή μέρους των εισφορών και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς θα διενεργείται έλεγχος από ΚΕΑΟ και αν οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες η τράπεζα θα στερηθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

    Σημειώνουμε ότι στις 2 Ιουλίου οι 17.500 δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν και πάλι –ύστερα από 18 μήνες- και αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου το επικουρικό τους.

    Η αποστολή των στοιχείων – μισθολογικές καταστάσεις, βεβαιώσεις χρόνου υπηρεσίας- ήταν απαραίτητη προκειμένου να υπολογιστούν εκ νέου οι επικουρικές συντάξεις.

    Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης (7% για το διάστημα 1/1-31/5/2019 και 6,5% μετά την 1η Ιουνίου 2019) και επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατ’ αρχάς για μία πενταετία (2019-2023), ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη.



    ΣΧΟΛΙΑ