• Τράπεζες

    Eθνική Τράπεζα για μικρομεσαίες: Η συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης θα κρίνει τους νικητές του αύριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Με αισιοδοξία ατενίζει την επόμενη μέρα το 57% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσβλέπουν σε εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, ενώ θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται στην πλειονότητα τους δεν γνωρίζουν πώς θα το πράξουν.

    Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα έρευνας της Εθνικής Τράπεζας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, που έγινε πρόσφατα σε δείγμα 600 ΜμΕ, και στόχος της ήταν αφ ενός να εξετάσει το βαθμό εξοικείωσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και αφ ετέρου να διερευνήσει τους παράγοντες που θα προσδιορίσουν τι δυνατότητες απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.

    Και όπως σημειώνουν οι αναλυτές της ΕΤΕ: Δεδομένης της σημαντικής υστέρησης σε όρους ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, ο βαθμός αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων από τις ΜμΕ θα κρίνει εν πολλοίς την ουσιαστική επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης.

    Ειδικότερα: Το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσβλέπει σε ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 57% το πρώτο εξάμηνο 2021 (από 34% το δεύτερο εξάμηνο 2020). Σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα στήριξης που τέθηκαν σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια ώρα διατηρήθηκε σχετικά σταθερό το ποσοστό στο 15% των ΜμΕ με σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σημειώθηκε επιδείνωση μόνο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο παρέμειναν σε καλύτερη θέση έναντι του 2018.

    Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση της ομαλής πορείας των εμβολιασμών και αποτελεσματικής συγκράτησης μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας, οι ΜμΕ εμφανίζονται έτοιμες να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

    Όπως αναφέρεται στην μελέτη της ΕΤΕ:

    -το 44% των ΜμΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να το αξιοποιήσουν (δηλαδή τα 2/3 όσων έχουν κάποια γνώση αυτού) και συνεπώς αναμένεται να «ηγηθούν» της διαδικασίας. Ειδικότερα, πρόκειται κυρίως για στρατηγικά δυναμικές επιχειρήσεις με ροπή προς ψηφιοποίηση, καινοτομία και συνεργασίες, οι οποίες ενδιαφέρονται για όλο το φάσμα διαθέσιμων δράσεων, ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει διάθεση να συνεισφέρει ίδια κεφάλαια άνω του ελάχιστου 20%. Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι προωθούμενες επενδύσεις τους κινητοποιούνται ακριβώς λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης (μόνο ¼ αφορά υφιστάμενα σχέδια). Από τη μια πλευρά, αυτό είναι θετικό για την αναπτυξιακή συνεισφορά του Ταμείου, ωστόσο αναδεικνύει την ανάγκη καθοδήγησης και «τεχνικής» στήριξης, καθώς μόνο μια μικρή μειοψηφία έχει σχηματοποιημένο επιχειρηματικό πλάνο.

    -Το 1/5 του τομέα, παρόλο που ήδη σχεδιάζει συμβατές επενδυτικές κινήσεις, δεν γνωρίζει ότι μπορεί να ωφεληθεί από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, φανερώνοντας ουσιώδες κενό ενημέρωσης. Ειδικότερα, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που «ακολουθούν» με κάποια καθυστέρηση τις τάσεις, εστιάζοντας κυρίως σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές κινήσεις (για παράδειγμα, ενώ επενδύουν δυναμικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, απέχουν από πιο ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις όπως data analytics).

    -Άλλο ένα 1/5 των ΜμΕ χρειάζεται ενεργοποίηση και κατεύθυνση, καθώς ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο κυρίως λόγω μη συμβατότητας δράσεων με τις ανάγκες του, παράλληλα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς δράσεις του. Ειδικότερα, πρόκειται για επιχειρήσεις που γενικά λειτουργούν «συντηρητικά» – δηλαδή, αποφεύγουν συστηματικά τον κίνδυνο και τις αλλαγές, υιοθετώντας ως στόχο την σταθερότητα (έναντι της ανάπτυξης).

    Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι κομβικός ο ρόλος των τραπεζών σε θέματα ενημέρωσης και «τεχνικής στήριξης» των επιχειρήσεων και ειδικά για επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους, που θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.

    Οι επιχειρήσεις που ενταχθούν στα project του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι οι νικητές της επόμενης μέρας, καθώς το αναπτυξιακό περιβάλλον της επόμενης δεκαετίας θα ανοίξει τη ψαλίδα απόδοσης ανάμεσα στις δυναμικές επιχειρήσεις και σε εκείνες που θα επιλέξουν να μείνουν πίσω.

    Και ακόμα το ποσοστό των ΜμΕ που θα αξιοποιήσουν τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης (με το εκτιμηθέν δυνητικό ποσοστό χρήσης του Ταμείου να εμφανίζει μεγάλο εύρος, από 44% ως 84%), θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μακροοικονομικό αποτύπωμα του Σχεδίου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία – το οποίο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ευρείας ενδυνάμωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση του SSM να επιτρέψει την καταβολή μερισμάτων

    Ξανά στο κυνήγι της Ανατολικής Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier



    ΣΧΟΛΙΑ