• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ενδιαφέρον από Έλληνες εφοπλιστές για το 20% που ανήκει στο ΤΧΣ

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Έλληνες εφοπλιστές ετοιμάζoνται να διεκδικήσουν το 20% της Εθνικής Τράπεζας, στη διάθεση του οποίου αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις Ελληνες εφοπλιστές θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την Εθνική, μόλις το ΤΧΣ πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    Η  Εθνική Τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση 5,3 δισ ευρώ, είναι το μεγαλύτερο asset του Ταμείου, στην οποία κατέχει το 40,39% και σε πρώτη φάση θα προχωρήσει στη διάθεση του 20% της συμμετοχής του, δίνοντας το σήμα της ουσιαστικής αποκρατικοποίησης της.

    Η διάθεση θα γίνει μέσω βιβλίου προσφορών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ένα πρώτο ενδιαφέρον από Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

    Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως και  ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό και πρέπει να τους κινητοποιήσουμε για να κάνουν στεριανές επενδύσεις». Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αρκετοί το  έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, π.χ. στα ναυπηγεία, αλλά όπως δουλεύουμε με τις ξένες πολυεθνικές, έτσι πρέπει να κινητοποιήσουμε και τους Έλληνες εφοπλιστές. Είναι ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό.

    Από την πλευρά της Τράπεζας Ελλάδος, το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει ενδιαφέρον από μία μεγάλη ξένη τράπεζα για την απόκτηση του 20% της Εθνικής, και η δεύτερη καλύτερη προοπτική η επένδυση από ένα μεγάλο ξένο επενδυτικό  fund. Ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να συμβεί, αν και η είσοδος ενός μεγάλο ξένου παίκτη, θα απογείωνε τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας.

    Και ενώ το σχέδιο για την διάθεση του 20% της  Εθνικής βρίσκεται σε εξέλιξη, η φυγή του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκινήσει από την Eurobank στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Το πιθανότερο είναι την επόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Eurobank να καταθέσει στο ΤΧΣ το αίτημα για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ήταν 5,6 δις ευρώ χθες.

     Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης το ανώτατο όριο για την επαναγορά του ποσοστού  είναι τo 1,9 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή αυτή  θα αποτελέσει και τη βάση για την υποβολή προς το Ταμείο ανταγωνιστικών προσφορών και από άλλους υποψήφιους επενδυτές.

    Το ΤΧΣ ευθύς μόλις λάβει την πρόταση της Eurobank θα διερευνήσει –όπως είναι υποχρεωμένο στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας να πράξει-, εάν υπάρχουν επενδυτές που προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα

    Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας: Νέος διευθυντής ο Κώστας Κωστής

    Alpha Bank: Πώς τα στελέχη της θα μοιραστούν τις 35.000.000 δωρεάν μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ