• Τράπεζες

    Εθελουσία έξοδος της Alpha Bank: 500 αποχωρήσεις με αποζημίωση και bonus έως 200.000 ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Alpha Bank: Πωλεί στην OTP Bank τη θυγατρική της στην Αλβανία - Στα 55 εκατ. ευρώ το τίμημα

    Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank


    Υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 350 αποχωρήσεων –και χωρίς να χρειαστεί να πάει σε παράταση- ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα για εθελουσία έξοδος της Alpha Bank, με τις αιτήσεις συμμετοχής να υπερβαίνουν τις 500.

    Και έτσι η τράπεζα που απασχολούσε 6.316 εργαζόμενους στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 (στοιχεία Ελληνικής Ένωσης Τραπεζων) είναι η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες  που  θα μειώσει το προσωπικό της κάτω από τους 6.000 εργαζόμενους.

    Την ίδια ώρα η Alpha Bank βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού -περί τα 250 άτομα-, με ειδίκευση στους τομείς του digital, IT, marketing,  καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρόγραμμα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, με τις συνεντεύξεις για τις νέες προσλήψεις να έχουν ξεκινήσει.

    Η εθελουσία έξοδος της Alpha Bank ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και προσφέρει μάξιμουμ αποζημίωσης και bonus 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ επιπλέον bonus 5% έλαβαν όσοι δήλωσαν συμμετοχή την πρώτη βδομάδα  που έτρεξε το πρόγραμμα. Προσαύξηση υπήρχε και για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 56 ετών που κατείχαν ανώτερες θέσεις σε συγκεκριμένες κεντρικές διευθύνσεις  με την  αποζημίωση να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική καθώς αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 καθαρούς μισθούς.

    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ήταν στοχευμένο και απέκλειε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο δίκτυο της Αττικής.

    Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα οι επιλογές ήταν δύο: άμεση αποχώρηση ή 3ετής άδεια μετ’ αποδοχών (sabbatical).

    Για εκείνους  επέλεξαν το 3ετές  sabbatical, το ανώτατο ύψος αποζημίωσης και bonus έφτασε μέχρι τις 200.000 ευρώ, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του sabbatical το 50% του μισθού του, με ανώτατο πλαφόν.

    Επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο της οριστικής αποχώρησης, λαμβάνει το πρώτο έτος το 80% της αποζημίωσης, το δεύτερο έτος το 60% και το τρίτο, και τελευταίο, έτος του προγράμματος το 45% της αποζημίωσης.

    Ένα επιπλέον κίνητρο για τους εργαζόμενους που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν και η διατήρηση των  ευνοϊκών ρυθμίσεων και όρων σε δάνεια και κάρτες, μέχρι την ημερομηνία εξόφλησής τους, υπό την προϋπόθεση πως εξυπηρετούνται κανονικά.

    Και ακόμα λαμβάνουν το  σύνολο του ατομικού αποταμιευτικού προγράμματος (εισφορές εργαζόμενου και τράπεζας, περιλαμβανομένων αποδόσεων), ενώ διατηρεί την πρόσθετη νοσοκομειακή κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του sabbatical ή για δύο έτη μετά την αποχώρηση, εφόσον επιλέξει την άμεση αποχώρηση.

    Μέσα από αυτά τα στοχευμένα κίνητρα, επιδίωξη είναι, σε συνέχεια και της ανανέωσης της ηγετικής ομάδας, η ενίσχυση των προοπτικών εξέλιξης για τις νεότερες γενιές στελεχών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωση τους προγράμματος.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες στηρίζουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων εταιρειών
    Eθνική Τράπεζα: Μπαίνουν οι τελικές υπογραφές για τη μεταβίβαση του Frontier στην doValue
    Attica Bank: Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ζητούμενο οι δεσμευτικές προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ