• Τράπεζες

    Έρχεται Ηρακλής No 2 για τα 48 δισ. των υπόλοιπων κόκκινων δανείων

    • Tων Έφη Καραγεώργου και Στ.Κ.Χαρίτου
    Ηρακλής Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββό


    «Ηρακλής» Νο 2 για τα εναπομείναντα δάνεια των τραπεζών συζητεί ήδη η κυβέρνηση, αφού παρά τον προγραμματισμό για ένταξη στο σχέδιο 30 δισ. ευρώ, οι τράπεζες μετά το πέρας του αρχικού σχεδίου που ορίζεται στους 18 μήνες (μαζί με την παράταση), καλούνται να διαχειριστούν ένα εξίσου εντυπωσιακό μέγεθος κόκκινων δανείων, ύψους 48 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, αν και η συζήτηση είναι πρόωρη διότι το νομοσχέδιο δεν έχει πάει καν στη Βουλή, παρά μόνο συντάσσονται drafts που θα καθορίσουν την τελική του μορφή και αποστέλλονται διαδοχικά στον κ. Γ. Ζαββό, εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 8 μήνες. Ανάλογα με την επιτυχία και την απήχηση του προγράμματος το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντα, θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να ξεσκαρτάρουν και κομμάτι από τα εναπομείναντα δάνεια που σήμερα με βάση τους υπολογισμούς δεν θα περιληφθούν στον Ηρακλή.

    Πηγές κοντά στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό κρατούν χαμηλούς τόνους για τη συνέχεια, αν και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για εξίσου φλέγον ζήτημα. Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ., Μητσοτάκης ασχολείται επισταμένως με το ζήτημα, διότι το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιστροφής στην ανάπτυξη για την οικονομία, αφού οι τράπεζες είναι αυτές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα projects της επόμενης μέρας. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους τραπεζίτες φέρεται να είπε σε αυστηρούς τόνους προς τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, «Θα συμμετάσχετε όλοι στο σχέδιο. Διότι με τον Ηρακλή βοηθάμε τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και ενισχύεται η κεφαλαιακή σας βάση».

    Η ίδια πηγή στο ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως οι τραπεζίτες είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις παραμέτρους του σχεδίου από την πρώτη στιγμή και συμπληρώνει πως η προμήθεια που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες για τα senior ομόλογα διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,6% τώρα και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ακόμα και στο 1,3%, αφού όσο κερδίζει έδαφος η χώρα στο πεδίο του αξιόχρεου τόσο πέφτουν τα επιτόκια των ομολόγων.



    ΣΧΟΛΙΑ