• Τράπεζες

    Επιτόκια που «καίνε» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα κράτη του Νότου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης,Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς,

    Βασίλης Ψάλτης,Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου


    Τα περιθώρια αισιοδοξίας έχουν περιοριστεί και στις 21 Ιουλίου δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,5 (50 μονάδες βάσης). Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις αρχές του Ιουνίου είχε προαναγγείλει άνοδο κατά 0,25, η πτώση του ευρώ και η πορεία του πληθωρισμού δημιουργούν νέα δεδομένα.

    Από την πλευρά τους τα νοικοκυριά με έκθεση σε δάνεια, τώρα που ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα στήριξης, θα καταβάλλουν  υψηλότερες δόσεις για την εξυπηρέτηση τους. Αύξηση 1% στα επιτόκια φέρνει αύξηση της δόσης για στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ κατά 50 ευρώ το μήνα. Ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν δει τα επιτόκια να «τσιμπάνε» από τον περασμένο Απρίλιο, καθιστώντας ακριβότερο το κόστος χρήματος, και πολλές επιχειρήσεις «παγώνουν» προσώρας κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

    Οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν κι ένα λόγο παραπάνω -σε σχέση με τους συναδέλφους τους της Ευρωζώνης- να ανησυχούν για τις εξελίξεις και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος παρά η  διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Το κοκτέιλ των εξελίξεων είναι εκρηκτικό και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να  οδηγήσει και σε επανασχεδιασμό των πλάνων του 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών και τα ερωτήματα που θα απευθύνουν στις διοικήσεις θα είναι πολλά.

    Την αύξηση του Ιουλίου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο μέχρι το τέλος του χρόνου με τους αναλυτές να εκτιμούν άνοδο του επιτοκίου του ευρώ στο 1,5% και υψηλότερα. Με  την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στο 1 προς 1, η  πίεση για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων έχει ενταθεί, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο για  νέα πτώση στην ισοτιμία του ευρώ που θα εντείνει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς θα γίνονται ακριβότερες οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, όπως και το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες που τιμολογούνται σε δολάρια.

    Και ενώ κάποιες από τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται επί ξυρού ακμής, μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων φέρνει στο κάδρο και το ενδεχόμενο της ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, η έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη του παραγωγικού κενού και την ύπαρξη δευτερογενών επιδράσεων μέσω των αμοιβών.

    Οι αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, έχουν οδηγήσει σε αυξημένη αποστροφή των επενδυτών προς τον κίνδυνο. Από τις αρχές του 2022 οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς παρατηρείται σημαντική άνοδος των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, πτώση των τιμών των μετοχών και αύξηση της μεταβλητότητας, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει.

    Και ακόμα υπογραμμίζεται πως η άνοδος των τιμών έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται η απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας.

    Ακριβό χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Σε κάθε περίπτωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πληρώσουν ακριβότερα το χρήμα.

    Για κάθε 1 μονάδα άνοδο των επιτοκίων ένα δάνειο 100.000 ευρώ επιβαρύνεται με 50 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία δόση. Ενώ τα επιτόκια στα νέα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις είναι αυξημένα σχεδόν κατά 1%.

    Η άνοδος των επιτοκίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στα κέρδη των τραπεζών. Για την Εθνική Τράπεζα, η επιστροφή των επιτοκίων στο μηδέν -από το -0,50% σήμερα- θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε επιπλέον αύξηση κατά 0,5% θα φέρνει επιπλέον  100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους.

    Η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 0,5% θα αποφέρει 160 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 1% τα έσοδα από τόκους θα είναι  250 εκατ. ευρώ.

    Για την Alpha Bank, μια άνοδος των επιτοκίων από το -0,50% στο 0,50% θα αποφέρει 183 εκατ. ευρώ και αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 1,5% τα έσοδα από τόκους θα αυξηθούν στα 280 εκατ. ευρώ.

    Για τη Eurobank, η άνοδος των επιτοκίων στο 1,5% θα φέρει κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Λουκάς Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται το δυσμενές σενάριο της ύφεσης στην Ευρώπη αν ενταθεί η κρίση ή προκύψουν και άλλα θέματα…



    ΣΧΟΛΙΑ