• Τράπεζες

    Λουκάς Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται το δυσμενές σενάριο της ύφεσης στην Ευρώπη αν ενταθεί η κρίση ή προκύψουν και άλλα θέματα…

    Λουκάς Παπαδήμος

    Λουκάς Παπαδήμος


    Στο ενδεχόμενο η ύφεση να χτυπήσει την Ευρώπη αν συνεχιστούν οι δυσμενείς συνθήκες αναφέρθηκε χθες το βράδυ ο ακαδημαϊκός, πρώην πρωθυπουργός, και επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Eurobank .

    Ο κ. Παπαδήμος κάνοντας ιστορική αναδρομή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, στάθηκε και στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που οδήγησαν την Ελλάδα στα δεσμά των μνημονίων. Αναφέρθηκε στους χειρισμούς που έγιναν εκείνη την περίοδο, υπογραμμίζοντας πως δεν ακολουθήθηκε το «βέλτιστο μείγμα οικονομικής», και πως καθυστέρησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μετρίαζαν τον αντίκτυπο των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    «Η τοξική ατμόσφαιρα, η έντονη πολιτική αντιπαλότητα σε συνδυασμό με την άνοδο του λαϊκισμού κατέστησαν αδύνατη τη συναίνεση» ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

    Όπως είπε απαιτήθηκαν 4,5 τρισ ευρώ από χρήματα φορολογουμένων κατά τις δύο διαδοχικές κρίσεις για την διάσωση των τραπεζών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ενώ για τον ίδιο αποτελεί μείζον θέμα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που όπως είπε «παραμένει ατελής 10 χρόνια μετά την απόφαση υλοποίησης της».

    Αναφορά όμως έκανε και στον άθλο των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια , τα οποία όπως είπε αν και έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη δεν είναι στο 12%, που είναι στην Ελλάδα, αλλά στο 2%…

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ιστορία της Eurobank από την ίδρυσή της το 1989 έως και το 2008 που συμβαδίζει με την αναπτυξιακή διαδρομή της χώρας την περίοδο εκείνη, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Χρήστου Γκόρτσου.

    «Κοιτάζοντας προς τα πίσω διαπιστώνει κανείς ότι δεν είναι τυχαίο πως και σήμερα η Eurobank είναι η πιο εξωστρεφής ελληνική τράπεζα» ανέφερε στην ομιλία του ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, τονίζοντας πως: «Το όραμα των ιδρυτών της διατηρείται ακέραιο: μια διεθνής τράπεζα στην Ελλάδα, μια ελληνική τράπεζα στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια».

    Όπως είπε η Eurobank υπήρξε από την ίδρυσή της μια τράπεζα της πρωτοπορίας, και αναφέρθηκε στη συμβολή της στον μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος «μέσω πολλών καινοτομιών που πρώτη εισήγαγε», αλλά και «στο πέρασμα σε μια νέα περίοδο, ανοίγοντας για όλους, με καινοτόμες ιδέες, το δρόμο για την απαλλαγή από την κληρονομιά της κρίσης», και ευχήθηκε «τα καλύτερα κεφάλαια να είναι τα επόμενα».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Διοικητής ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκπροσωποι του ομίλου Λάτση, ο πρώην CEO της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ο Χρήστος Γκόρτσος, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

    Διαβάστε επίσης

    Λουκάς Παπαδήμος: «Η βία δεν λύνει τα προβλήματα απλά τα οξύνει»



    ΣΧΟΛΙΑ