• Τράπεζες

    Emirates NBD: Ετήσιο άλμα 38% στα καθαρά κέρδη τριμήνου για τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι

    • Μαρία Βε

    Shayne Nelson, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Emirates NBD


    Ετήσιο άλμα 38% στα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου κατέγραψε η Emirates NBD – η μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι – καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους δανεισμού αυξήθηκαν, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης οικονομικής δυναμικής στα ΗΑΕ.

    «Η δυναμική της οικονομίας, σε συνδυασμό με την εστίασή μας στην αριστεία των υπηρεσιών μέσω της παροχής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ωθεί την ανάπτυξη», δήλωσε ο Hesham Al Qassim, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emirates NBD.

    Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κατόχους μετοχών του ομίλου για τους τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στα 1,4 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

    Τα κέρδη για το τρίμηνο ήταν 5,2 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (1,42 δισεκατομμύρια δολάρια), την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 5,18 δισεκατομμύρια ντιρχάμ, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

    Η τράπεζα, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση του Ντουμπάι, ανέφερε αύξηση 29% στα καθαρά έσοδα από τόκους στα 7,8 δισεκατομμύρια ντιρχάμ, ενώ τα μη χρηματοδοτούμενα έσοδα αυξήθηκαν κατά 49% στα 3,6 δισεκατομμύρια ντιρχάμ.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση στα 836 δισεκατομμύρια ντιρχάμ, τα ακαθάριστα δάνεια αυξήθηκαν κατά 8% στα 494 δισεκατομμύρια και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 19% στα 570 δισεκατομμύρια.

    Ανάκαμψη στα ΗΑΕ

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, πραγματοποίησαν ισχυρή ανάκαμψη πέρσι από την επιβράδυνση που προκάλεσε ο Covid-19 και μετέφερε τη δυναμική ανάπτυξης στο 2023, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των κυβερνητικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7,9% το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών.

    Αναμένεται ακόμη να επεκταθεί κατά 3,3% φέτος και 4,3% το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ .

    Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον μη πετρελαϊκό ιδιωτικό τομέα των ΗΑΕ επεκτάθηκε δυναμικά τον Σεπτέμβριο, καθώς η προσθήκη νέων πελατών, οι ανταγωνιστικές τιμές και οι ανθεκτικές υποκείμενες οικονομικές συνθήκες, οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης.

    Η εποχικά προσαρμοσμένη ένδειξη του δείκτη προμηθειών της S&P Global ανέβηκε στο 56,7 τον Σεπτέμβριο, από 55 τον Αύγουστο, φτάνοντας πολύ πάνω από το ουδέτερο όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

    Οι δανειστές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι δικαιούχοι υψηλότερων επιτοκίων εν μέσω σχετικά χαμηλότερου πληθωρισμού στην περιοχή.

    Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

    Τα κέρδη της Emirates NBD αυξήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες «με σημαντική αύξηση των δανείων, σταθερή βάση χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, αυξημένο όγκο συναλλαγών και σημαντικές ανακτήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Shayne Nelson.

    «Προσφέραμε μια εντυπωσιακή… ανάπτυξη των δανείων με ισχυρή δυναμική στον τομέα του δανεισμού, σε συνδυασμό με συμφωνίες – ορόσημο για μεγάλους πολυεθνικούς πελάτες», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η τράπεζα πραγματοποίησε μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στην πλατφόρμα ψηφιακής χρηματοδότησης του εμπορίου Komgo με έδρα τη Γενεύη, ως μέρος των σχεδίων της να αυξήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες της, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» εταιρείες FinTech.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλλαγή κορυφής στην Morgan Stanley: Ποιος είναι ο νέος CEO της αμερικανικής τράπεζας

    Χιλιάδες απολύσεις σε τράπεζες και εταιρείες – Γιατί «πέφτουν κεφάλια»

    Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ