• Τράπεζες

    Ελληνική Τράπεζα: €240,7 εκατ. τα κέρδη για το εννεάμηνο

    • NewsRoom
    Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας

    Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας


    Μεγάλη αύξηση πέτυχε στα κέρδη της για το εννεάμηνο του 2023 η Ελληνική Τράπεζα, με τη θετική ώθηση να δίνουν τα υψηλότερα έσοδα από τόκους σε καταθέσεις και χρεόγραφα στην Κεντρική Τράπεζα, λόγω των αυξημένων επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς και τα μειωμένα έξοδα μετά το Σχέδιο Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης (ΣΕΠΑ) του 2022.

    Στα αποτελέσματα, περιλαμβάνεται επίσης κέρδος €20,7 εκατ. από την πώληση της APS Debt Servicer.

    Το κέρδος που αναλογεί στους κατόχους μετοχών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε €240,7 εκατ. σε σύγκριση με κέρδος €71,9 εκατ. πέρσι.

    Το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα κέρδη της ανήλθαν στα €80,4 εκατ. από €90,5 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

    H εκτίμηση για το έτος 2023 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω με το κέρδος για το έτος πριν τη φορολογία να αναμένεται στα €350 εκατ., έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδος πριν τη φορολογία ύψους περίπου €300 εκατ.

    Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) ανήλθε σε 26,6% για την εννιαμηνία του 2023 σε σύγκριση με 8,7% την εννιαμηνία του 2022.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους για την εννιαμηνία του 2023 ανήλθαν σε €379,7 εκατ., αυξημένα κατά 84% σε σύγκριση με €206,0 εκατ. για την εννιαμηνία του 2022. Η αύξηση οφειλόταν κυρίως στην αύξηση στα έσοδα από τόκους από καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες και άλλες τράπεζες και χρεόγραφα μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τους αυξημένους τόκους στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Το όφελος στα καθαρά έσοδα από τόκους από τον δανεισμό σε Στοχευμένες Πράξεις Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης ((ΣΠΜΑ/TLTROs) ύψους περίπου €13,9 εκατ. που αναγνωρίστηκε την εννιαμηνία του 2022 έπαψε να υφίσταται από τον Νοέμβριο του 2022, μετά την αλλαγή των όρων στις ΣΠΜΑ που εισήγαγε η ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου: Είναι εφικτό να πωληθεί το 27% της Πειραιώς

    Eurobank: Ανοιξε το βιβλίο για το senior ομόλογο – Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ

    Monte Paschi: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τις 252 εκατ. μετοχές της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ