• Τράπεζες

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανατροπή για τις πληρωμές που θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου

    η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου


    Μια μεγάλη αλλαγή για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό έρχεται από τις αρχές του έτους, με βάση το νομοσχέδιο για τους servicers που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο άρθρο 46:

    «Υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 65 ν. 4446/2016
    Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240), περί αποδοχής πληρωμών με κάρτα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
    «4. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, σύμφωνα με την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 3, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.»

    Αυτό σημαίνει ότι γίνονται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω IRIS, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνονται μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοζόταν από τον Δεκέμβριο του 2024, ωστόσο ήρθε ένα χρόνο νωρίτερα για να εφαρμοστεί άμεσα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να γίνουν σωστά οι πληρωμές θα πρέπει η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS να βρίσκεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται, ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

    Οσοι καταναλωτές κατεβάσουν την υπηρεσία του IRIS για το mobile banking θα μπορούν κάνοντας χρήση του ΑΦΜ ή του κινητού τηλεφώνου του επαγγελματία να πληρώσουν σε λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς κόστος.

    Τι είναι το IRIS

    Η υπηρεσία IRIS, του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, είναι μία εναλλακτική λύση άμεσων (online) πληρωμών που δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος π.χ. να πληρώνει τις αγορές του με απευθείας χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού χρησιμοποιώντας το internet banking της τράπεζας που συνεργάζεται.

    Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

    Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS.

    Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου).

    Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε

    Nomosxedio

    Διαβάστε επίσης:

    Πάνω από 1 εκατ. χρήστες μεταφέρουν χρήματα σε φίλους με το IRIS

    Γρήγορες, ασφαλείς και καινοτόμες πληρωμές προς το Δημόσιο με την υπηρεσία IRIS της ΔΙΑΣ
     



    ΣΧΟΛΙΑ