• Τράπεζες

    Ο Ντράγκι κόβει τα φτερά των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Άμεσες συνέπειες στις προσδοκίες των ελληνικών τραπεζών για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το γνωστό σε όλους QE, μέσω των καλυμμένων ομολόγων που εξέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, θα έχει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης να διακόψει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων ειδικής δομής από την 1η Φεβρουαρίου.

    Η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία ελήφθη, συγκεκριμένα, στις 20 Νοεμβρίου, προβλέπει τον αποκλεισμό των καλυμμένων ομολόγων τύπου «conditional pass-through covered bonds» από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων CBPP3 ως υπερβαίνοντα το ρίσκο που θα μπορούσε να συνεχίσει να αναλαμβάνει, κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τα ομόλογα των ιταλικών τραπεζών, τα οποία καταλάμβαναν και τον κύριο «όγκο» του συγκεκριμένου προγράμματος. Ωστόσο, μαζί με τα τελευταία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι συμπαρασύρει και τις εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών και, πιο συγκεκριμένα, το καλυμμένο ομόλογο που έχει καταθέσει στην ΕΚΤ μία από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και το οποίο θεωρείτο ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια για να είναι επιλέξιμο για το QE.

    Την ίδια ώρα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι αν το συγκεκριμένο καλυμμένο ομόλογο γινόταν δεκτό από την ΕΚΤ, σχεδίαζαν να προχωρήσουν και σε νέες εκδόσεις.

    Να σημειωθεί ότι σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων προχώρησαν τους τελευταίους μήνες τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου με ιδιωτική τοποθέτηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη UBS για Eurobank: Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το ομόλογο που θα εκδώσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: Γιατί οι επενδυτές έκαναν ανάρπαστα τα ομόλογα της Εθνικής και της Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τιμολόγηση του καλυμμένου ομολόγου 500 εκ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ