• Business

    Fitch: Γιατί οι επενδυτές έκαναν ανάρπαστα τα ομόλογα της Εθνικής και της Eurobank

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Στις τελευταίες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

    Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επενδυτές ψάχνουν για αποδόσεις, έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων στις δύο χώρες.

    Σημειώνει, μάλιστα, ότι τόσο οι ελληνικές (βλ. Εθνική Τράπεζα και Eurobank) όσο και οι πορτογαλικές τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν το θετικό momentum της αγοράς και βγήκαν στις αγορές, εκμεταλλευόμενες φυσικά την ειδική προστασία που προσφέρουν στους επενδυτές αυτού του είδους τα ομόλογα.

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο οίκος αναφέρει ότι τα τέσσερα ελληνικά προγράμματα που αξιολογεί είναι στο ανώτατο επίπεδο της διαβάθμισης που δίνει για την Ελλάδα («B»), ενώ τρία από αυτά έχουν θετικό outlook.

    Αυτό, σημειώνει ο οίκος, αντικατοπτρίζει τις θετικές προοπτικές για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (Long-Term Issuer Default Rating – IDR) του «B-» και την ισχυρή προστασία που προσφέρει η κατά 25% τουλάχιστον επιπλέον κάλυψη που προσφέρουν τα καλυμμένα ομόλογα.

    Την 1η Οκτωβρίου 2017, το σύνολο των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων που αξιολογεί η Fitch ανέρχονταν σε 4,21 δισ. δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εθνική… έκπληξη. Κάτω του 3% η απόδοση του ομολόγου – Αντλεί 750 εκατ.
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη επιτυχία της Eurobank: Στο 85% η συμμετοχή των διεθνών επενδυτών
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Η μεταφορά των διαθεσίμων του δημοσίου στην ΤτΕ και οι φόροι σκουπίζουν τη ρευστότητα



    ΣΧΟΛΙΑ