Οικονομία

EBRD: Επενδύσεις 687 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα το 2022

  • NewsRoom
Οντίλ Ρενό-Μπασό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Οντίλ Ρενό-Μπασό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης


Συνεχίζοντας τη στήριξή της προς την ελληνική οικονομία το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πραγματοποίησε πέρυσι νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 687 εκατ. ευρώ σε 16 έργα στην Ελλάδα.

Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις επενδύσεις – σχεδόν το 55 τοις εκατό – ήταν σε πράσινα έργα. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό της Τράπεζας στη χώρα μέχρι στιγμής.

Η EBRD συμμετείχε σε ένα πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Lamda Development, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της χρηματοδότησης στοιχείων βιωσιμότητας στο Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων κτηρίων, της πράσινης ενέργειας και των τεχνολογιών έξυπνων πόλεων.

Επένδυσε επίσης επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της με την Dimand, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 71,5 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία επικεντρώνεται σε έργα αστικής ανάπλασης, ανακαίνισης και αξιοποίησης βιομηχανικών εκτάσεων.

Η EBRD συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, μέρος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Τράπεζα έχει διαθέσει περισσότερο από το 20 τοις εκατό του συνολικού ποσού των 500 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται, μέσω τριών έργων.

Το πρώτο έργο ήταν μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρυζωνικής υποδομής «fibre to the home» φέρνοντας την οπτική ίνα σε περίπου 371.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 12 περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και την υψηλή ταχύτητα internet και προωθώντας την ένταξη της περιφέρειας.

Η Τράπεζα παρείχε επίσης 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής συσκευασιών Α. Χατζόπουλος Α.Ε., για να υποστηρίξει τη μετάβαση της στην παραγωγή πιο βιώσιμων προϊόντων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η πιο πρόσφατη επένδυσή της ήταν ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Παπουτσάνης Α.Ε., για τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής της και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών της. Αυτό ήταν επίσης το πρώτο έργο σε μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ), υπό το Ελληνικό Πλαίσιο Συγχρηματοδότησης της EBRD.

Επιπλέον, το 2022, η EBRD ξεκίνησε 43 νέα συμβουλευτικά έργα με περισσότερες από 50 ελληνικές ΜΜΕ, που επικεντρώνονται σε τομείς όπως η προώθηση των εξαγωγών, η στρατηγική, η ψηφιοποίηση, οι λειτουργίες, η διαχείριση ποιότητας κ.λπ. Πραγματοποίησε 13 σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με τις εξαγωγές, τη βιωσιμότητα και τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), την ανάλυση των ξένων αγορών και την άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο.

Επίσης, η Τράπεζα ξεκίνησε το πρόγραμμα Star Venture στην Ελλάδα, μέσω του οποίου επελέγησαν επτά νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας για να λάβουν υποστήριξη με τη μορφή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθοδήγησης, εργαστηρίων διάγνωσης επιχειρήσεων και πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Οι δραστηριότητες του συμβουλευτικού προγράμματος για μικρές επιχειρήσεις της EBRD χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα, την ΕΕ (μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και το TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund.

Τέλος, μέσω του Ελληνικού Μηχανισμού Προετοιμασίας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η EBRD υποστήριξε την προετοιμασία οκτώ έργων ΣΔΙΤ, τα οποία ανέρχονται σε συνολικό κεφάλαιο ύψους 1,2 δις ευρώ. Τα έργα αυτά καλύπτουν τομείς όπως η αστική ανάπλαση (σχολεία και κτήρια δημόσιας διοίκησης), οι κοινωνικές υποδομές (φοιτητικά καταλύματα και νοσοκομεία) και η διαχείριση των υδάτινων πόρων (δίκτυα άρδευσης και φράγματα).

Η Τράπεζα συνέβαλε επίσης στην ολοκλήρωση δύο στρατηγικών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης: μία στρατηγική για την εθνική αγορά ηλεκτροκίνησης και μία για την οικοδόμηση ενός εργαλείου προτεραιοποίησης ΣΔΙΤ, που στοχεύει σε πιθανώς αναθέτουσες τοπικές αρχές στις μεταβατικές περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη και μερικά νησιά.

Η EBRD ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 6,4 δις ευρώ σε 100 έργα στον ιδιωτικό τομέα, σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα και στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την EBRD το 2022

Η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις ρεκόρ, ύψους 13,1 δις ευρώ, στις περιφέρειές της το 2022, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της στην υποστήριξη πελατών και των χωρών όπου δραστηριοποιείται.

Τα αποτελέσματα του 2022 ήταν πολύ υψηλότερα από το σύνολο των ετήσιων τραπεζικών επενδύσεων του περασμένου έτους, ύψους 10,4 δις ευρώ, καθώς και από το προηγούμενο ρεκόρ των 11 δις ευρώ το 2020, ως απάντηση στο οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19.

«Κάναμε περισσότερα από το να σπάσουμε ένα ρεκόρ, ξεπεράσαμε τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας παρά την τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία και τις περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις που επέφερε», δήλωσε η Πρόεδρος της EBRD Odile Renaud-Basso. «Αυτή η εντυπωσιακή λειτουργική απόδοση είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητάς μας να υποστηρίξουμε τις χώρες λειτουργίας μας και τους πελάτες μας».

Η χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας από την EBRD έφτασε το 50 τοις εκατό του συνολικού όγκου των επιχειρήσεων το 2022, που μεταφράζεται σε περισσότερα από 6 δις ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ (που σημειώθηκε το 2021) των 5,4 δις ευρώ.

Ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης της πράσινης οικονομίας για το 2022 είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε ποσοστιαία βάση από το 51 τοις εκατό του 2021, πληροί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τη δέσμευση της EBRD να αφιερώσει τουλάχιστον το ήμισυ της χρηματοδότησης της σε πράσινα έργα έως το 2025.

Η EBRD, η οποία είναι σθεναρά προσηλωμένη στη διεθνή ατζέντα για το κλίμα, ανακοίνωσε επίσης τον Δεκέμβριο ότι εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να ευθυγραμμίσει όλες τις δραστηριότητές της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόροι €900 εκατ. από ΕΤΕπ για επενδύσεις στην Ελλάδα

 ΣΧΟΛΙΑ