• Τράπεζες

    Δημήτρης Οικονόμου (Eurobank) στο mononews: Ήρθε η ώρα για επενδύσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking της Eurobank


    Κάλεσμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, απευθύνει ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking της Eurobank.

    «Ήρθε η ώρα για επενδύσεις, έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία και, κυρίως, θέλουμε να βοηθήσουμε στην προετοιμασία, να συζητήσουμε με τους πελάτες μας τα επενδυτικά τους σχέδια και βέβαια έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Είμαστε η Νο 1 τράπεζα στη στήριξη των επιχειρήσεων», λέει σε συνέντευξη του στο mononews.gr και υπογραμμίζει πως η τράπεζα υποστηρίζει τους πελάτες της και στην κατάρτιση και στην αξιολόγηση των business plans.

    Στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος των νέων εκταμιεύσεων ο κ. Οικονόμου απαντά:

    «Ο στόχος μας φέτος είναι να ξεπεράσουμε τα 600 εκατ. ευρώ σε εκταμιεύσεις νέων δανείων, χρηματοδοτώντας πάνω από 7.000 επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 5 εκ. ευρώ.

    Μέχρι τώρα έχουμε υπερβεί σε εκταμιεύσεις τα 200 εκατ ευρώ. Η Eurobank, συνεχίζει, είναι η Νο 1 τράπεζα στη στήριξη όχι μόνο των μικρομεσαίων, αλλά και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών».

    Και συμπληρώνει: Το 2020 χρηματοδοτήσαμε με συνολικά κεφάλαια 900 εκ. ευρώ, 7.500 επιχειρήσεις, που έχουν τζίρο μέχρι 5 εκ ευρώ. Η τράπεζα ήταν πρωταγωνιστής το 2020 και θα είναι και το 2021. Στόχος μας είναι να είμαστε μια πιο γρήγορη, πιο απλή και πιο ευέλικτη τράπεζα που κάνει energize την οικονομία και τα λεφτά των ανθρώπων, στόχος που αποτελεί και βασικό πυλώνα του μετασχηματισμού μας, λέει ο κ. Οικονόμου.

    Ερώτηση: Μιλήστε μας για τις νέες υπηρεσίες που προσφέρετε στην πελατεία σας.

    Απάντηση: Η Eurobank αντιλαμβανόμενη το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, επιτάχυνε τον ψηφιακό της μετασχηματισμό με εργαλεία τα οποία είχαν ως στόχο την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας και τη μείωση του συνολικού χρόνου εξυπηρέτησης των πελατών της, αξιοποιώντας παράλληλα τις προσφερόμενες υπηρεσίες του e-gov με πλήρη εναρμόνιση των συστημάτων της.

    Στην κατεύθυνση αυτή και στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, η τράπεζα δημιούργησε την e-χρηματοδότηση, που είναι πλήρως ψηφιοποιημένη χορήγηση δανείου, προσφέροντας τη δυνατότητα στον επαγγελματία πελάτη να υποβάλλει ψηφιακή αίτηση και να λάβει χρηματοδότηση χωρίς την παρουσία του σε κάποιο κατάστημα.

    Η Eurobank προσφέρει την e-χρηματοδότηση μέσω e-Banking και v-Banking. Και φυσικά στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του EIF όπως το Cosme Covid, το AGRI και το νέο Cosme.

    «Πετύχαμε και μάθαμε από το 2020 και έτσι από το 2021 είμαστε πιο απλοί και πιο γρήγοροι και μέσα σε πέντε μέρες έχουμε έγκριση & εκταμίευση του δανείου» σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

    Και συμπληρώνει πως στο ΕΑΤ Β’ φάση, έχουμε εκταμιεύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 365 εκ. ευρώ με στόχο τα 400 εκ. ευρώ, και έχουμε ξεκινήσει να χρηματοδοτούμε και από τη Γ’ φάση, που αφορά μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ, με στόχο τα 100 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα AGRI 150 εκατ. ευρώ, το νέο Cosme Covid 200 εκατ. ευρώ.

    «Έχουμε ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου και συμπληρώνει πως με την πρωτοποριακή υπηρεσία v-Banking, οι πελάτες μας έχουν τον τραπεζίτη στην οθόνη του υπολογιστή τους. Σήμερα συνεχίζει, 17.000 πελάτες μας εξυπηρετούνται μέσω του v-banking και στόχος μας είναι να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, ο αριθμός τους στις 20.000.

    Ερώτηση: Με ποιο τρόπο υποστηρίζετε την ανάπτυξη εργασιών των μικρών επιχειρήσεων;

    Απάντηση: Μία καινοτομία της Eurobank είναι ότι με την υπηρεσία payment link βοηθάμε τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις, ακόμα και αν δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

    Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία για τη διασφάλιση της συνέχισης των εργασιών των πελατών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των υπηρεσιών του e & m banking χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία στο κατάστημα. Υποστηρίζουμε τις ΜμΕ στην ψηφιακή τους μετάβαση, μέσω του Digital Academy και του Digital Marketing.

    Και για να απαντήσουμε ολιστικά στις επιχειρηματικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναπτύσσουμε επιχειρηματικά οικοσυστήματα, όπως είναι το Business Banking Τουρισμός, το Business Banking Αγροδιατροφικός Τομέας, το Business Banking Μεταποίηση και το Business Banking e-Commerce solutions, δίνοντας πρόσβαση στις μικρές επιχειρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα πέραν του τραπεζικού πλαισίου.

    Ερώτηση: πρόσφατα η Eurobank προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Epsilon Net. Ποιο το όφελος για τους επιχειρηματίες πελάτες σας;

    Απάντηση: Όταν λέμε ότι θέλουμε να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, σε κάθε ανάγκη. Όσο εξελίσσεται και αλλάζει το περιβάλλον, θα προκύπτει πάντα ανάγκη προσαρμογών. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι εύκολη πάντα αυτή προσαρμογή. Απαιτεί γνώσεις και υποδομές. Αυτή είναι η δική μας φιλοδοξία. Ο πελάτης μας, να αισθάνεται πως ότι και να χρειαστεί θα βρει υποστήριξη σε μας. Και στη φορολογική μεταρρύθμιση είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις με το MyDATA & την Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η Epsilon Net έχει αναπτύξει ευέλικτα και οικονομικά πακέτα λογισμικού για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Μέσω της συμφωνίας μας μαζί τους, ένας πελάτης μας έχει την ευκαιρία απόκτησης του πακέτου που ταιριάζει στις ανάγκες του με προνομιακό κόστος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

    Ερώτηση: Και στο κομμάτι ενίσχυσης της εξωστρέφειας;

    Απάντηση: Συνεχίζουμε με το Exportgate, την ηλεκτρονική πύλη διεθνούς εμπορίου που δημιουργήσαμε το 2013. Θυμίζω ότι η εξωστρέφεια είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Eurobank και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε στρατηγική συνεργασία με την Banco Santander εντάσσοντας το Exportgate στο Trade Club Alliance, τον Οκτώβριο του 2017, το 1ο παγκόσμιο ηλεκτρονικό επιχειρηματικό δίκτυο που υποστηρίζεται από τράπεζες. To Trade Club Alliance καλύπτει 60 χώρες μέσω 13 τραπεζικών ομίλων. Δηλαδή ο πελάτης μας, ένας παραγωγός π.χ. από το Κιλκίς ή από την Ιεράπετρα της Κρήτης, ανοίγει την επιχείρησή του σε 60 χώρες, χωρίς να ταξιδέψει. Αυτό είναι εξωστρέφεια.

    Και τα Trade Corridors, με την υποστήριξη ηλεκτρονικών εργαλείων δικτύωσης του Trade Club, εντοπίζουν εταιρείες αυξημένου κοινού ενδιαφέροντος για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συναντήσεων στον ηλεκτρονικό ή/και φυσικό κόσμο.

    Ερώτηση: Και τι βλέπετε για το μέλλον;

    Απάντηση: Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μια πολύ δύσκολη τελευταία διετία λόγω πανδημίας, φαίνεται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και διάφορα άλλα προγράμματα θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία 80 δισ. ευρώ περίπου.

    Υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και πρέπει οι επιχειρηματίες να επωφεληθούν των πόρων αυτών.

    Ήρθε η ώρα για επενδύσεις. Εμείς είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας. Συζητάμε με τους πελάτες μας τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα αξιολογούμε και βρίσκουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για να τα στηρίξουμε, καταλήγει ο κ. Δ. Οικονόμου, σημειώνοντας πως, «θέλουμε να επιτύχουν οι πελάτες μας. Η επιτυχία τους είναι και δική μας επιτυχία, και είναι παράλληλα η πιο αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία και για το μέλλον».



    ΣΧΟΛΙΑ