• Τράπεζες

    DBRS: Δυνητικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες από τα 18 δισ. δάνεια σε αναστολή

    • NewsRoom

    DBRS


    Αυξημένες οι επιβαρύνσεις στις επισφάλειες για όλο το 2020

    Οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντανακλώντας τόσο την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19 όσο και την μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων NPLs, εκτιμά η DBRS Morningstar σε νέο σημείωμά της με τίτλο «Greek Banks Contain COVID-19 Impact to Date, but Downside Risks Loom».

    Αναλύοντας την επίπτωση της πανδημίας στη χρηματοοικονομική δύναμη των ελληνικών τραπεζών, η DBRS αναφέρεται στους πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού από τα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια για τα οποία ισχύει μορατόριο, αν και η επιδείνωση της ποιότητας των assets φαίνεται να είναι μέχρι τώρα περιορισμένη λόγω της υποστηρικτικής πολιτικής που ακολουθείται και του διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση της DBRS, η τάση για αυξημένες επισφάλειες που ανακοινώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί και το β’ εξάμηνο του έτους. Η δυναμική της μη οργανικής διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνεχίζεται, με μια αξιοσημείωτου ύψους τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και με διάφορες δεσμευτικές συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες.

    Επίσης, ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αρνητικός μέχρι στιγμής φέτος, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία των ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμής λόγω της πανδημίας, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος.

    Όπως τονίζει ο Lito Chousiada, αντιπρόεδρος του οίκου, «οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 λόγω του δυσκολότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της διάθεσης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και μέχρι στιγμής υπήρξαν «μαξιλάρια» για την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19. Επιπλέον, οι δείκτες ποιότητας των assets πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσμενώς όταν λήξει η περίοδος χάριτος για τα εγχώρια δάνεια ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ