• Τράπεζες

    Credit Suisse: Αγωγή από τους μετόχους για την έκπτωση στη τιμή της μετοχής

    Η τράπεζα Credit Suisse

    Η τράπεζα Credit Suisse


    Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS τον περασμένο Μάρτιο προκάλεσε σοκ στους ομολογιούχους των επισφαλών AT1, όταν η αξία τους διεγράφη εν μια νυκτί, όμως προκάλεσε απώλειες και στους μετόχους της πάλαι ποτέ δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

    Η συμφωνία που έγινε εν μέσω ισχυρών κυβερνητικών πιέσεων προέβλεπε οι μέτοχοι να πάρουν μία μετοχή της UBS για 22,48 μετοχές της Credit Suisse, σε ένα deal που έκλεισε στα 3 δις δολάρια.

    «Κλοπή των μετόχων το deal»

    Μία ομαδική αγωγή μετόχων έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη συμφωνία, με την διαδικασία να αναλαμβάνει η νεοφυής νομική εταιρεία LegalPass με έδρα τη Λωζάνη κι ένας από τους πελάτες να είναι η Ethos Foundation, ένα ελβετικό συνταξιοδοτικό ταμείο που κατείχε το 3% της ελβετικής τράπεζας.

    Η αγωγή κάνει λόγο για κλοπή. «Η Credit Suisse πωλήθηκε κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή της κατά τη διάρκεια μυστικών διαπραγματεύσεων και υπό κυβερνητική πίεση, και όλα αυτά χωρίς οι μέτοχοι να έχουν λόγο στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Alexandre Osti, δικηγόρος της LegalPass.

    Αναφέρει ότι η αγωγή «πατάει» στον ελβετικό νόμο περί συγχωνεύσεων, ο οποίος επιτρέπει την επαλήθευση των όρων. Μέσω αυτής, οι μέτοχοι ζητούν να λάβουν αποζημίωση σε μετρητά, η οποία να αντιστοιχεί στην διαφορά αξίας μεταξύ της τιμής της μετοχής που καθορίστηκε στο deal συγχώνευσης και της τιμής που καθορίστηκε από το δικαστήριο.

    Δυσαρέσκεια

    Με την προθεσμία για συμμετοχή στην ομαδική αγωγή μα τρέχει μέχρι τις 20 Ιουλίου, ο μεγαλομέτοχος του Ethos, έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις διαδικασίες που ακολούθησαν τον περασμένο Μάρτιο.

    «Η ανταλλαγή αυτή δεν ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της Credit Suisse και υπάρχει περιθώριο βελτίωσής της», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Ethos, Vincent Kaufmann.

     «Δεδομένου ότι η FINMA (ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή) αποφάσισε να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από τους μετόχους, ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω είναι η δικαστική οδός», συνέχισε ο Kaufmann.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ – Πάουελ: Γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό

    Ελληνικές τράπεζες: Έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη – Τι αλλάζει σε σχέση με τους εργαζομένους

    Καζιμίρ (ΕΚΤ): Στο εδώλιο ο Σλοβάκος τραπεζίτης για δωροδοκία



    ΣΧΟΛΙΑ