• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Απόδοση για τους μετόχους της Πειραιώς προβλέπει το σχέδιο Agenda 2023

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Επανάκαμψη σε θετικό έδαφος του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 0,3% το πρώτο 3μηνο του 2019 μετά από μακρά περίοδο αρνητικών αποδόσεων και στόχο την επίτευξη σταθερά θετικού ποσοστού τα προσεχή χρόνια, προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο έως και το 2023 που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου.

    Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2023 που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας με ορίζοντα τη στρατηγική του ομίλου έως και το 2023:

    • Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κάτω από το 9% από 51% σήμερα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κάτω από 6 δις ευρώ από 27 δις ευρώ περίπου σήμερα

    • Η αποτελεσματικότητα του ομίλου θα βελτιωθεί μέσω της μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα κοντά στο 40% από 52% σήμερα. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει η συμφωνία με την Intrum για την απόσχιση της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης θα συνεισφέρει 115 εκατ. ευρώ στην οργανική κερδοφορία έως το 2021. στο ποσό αυτό έχει συνυπολογιστεί και το κόστος που θα καταβάλλει η τράπεζα ως προμήθεια στην Intrum για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

    • Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 200 μονάδες βάσης υψηλότερα της εποπτικής απαίτησης, που σήμερα είναι 14%. Να σημειωθεί ότι το άμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη συμφωνία με την Intrum προσδιορίζεται στις 80 μονάδες βάσης. Σταδιακά στο τέλος του 2021 το όφελος εκτιμάται στις 60 – 65 μονάδες βάσης – το οποίο ωστόσο μπορεί να ανέλθει στις 100 μονάδες εφόσον επιτευχθεί το φιλόδοξο σενάριο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 15 δις ευρώ έως και το 2021. Στόχος της διοίκησης παραμένει η έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ