• Τράπεζες

    Χριστίνα Παπακωνσταντίνου: Ποια είναι η υποψήφια που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας για τη θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χριστίνα Παπακωνσταντίνου


    Μία γυναίκα που εμπιστεύεται –και έχει αποδείξει την αξία της στα δύσκολα- την κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο της PQH,  προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, για τη θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ.

    Το Γενικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έλαβε την απόφαση και πρόκειται να  προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό της κας  Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, καθώς η θητεία του υποδιοικητή κ. Θόδωρου Μητράκου λήγει στις 10 Μαρτίου.

    Η κα Παπακωνσταντίνου υπήρξε στενή συνεργάτιδα του κ. Στουρνάρα  την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών και ήταν στο πλευρό του καθ΄ όλη τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

    Σε μία αυτές τις μαραθώνιες και συχνά ολονύχτιες διαπραγματεύσεις του 2012,  η κα Παπακωνσταντίνου λιποθύμησε.  Ωστόσο συνήλθε ύστερα από λίγο και συνέχισε τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της Τρόικα.

    Η κα Παπακωνσταντίνου ήταν στο πλευρό του κ. Στουρνάρα, την περίοδο 2012-2014.  Εκείνη την εποχή ήταν  Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

    Η ίδια  έχει μακρά και πλούσια επαγγελματική εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το βιογραφικό της,  είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο από το University of  London.

    Από τις αρχές του  2017 είναι πρόεδρος της PQH, της εταιρείας που  είναι Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Τράπεζα Ελλάδος. Διαχειρίζεται τις 17 bad banks που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ.

    Ακόμη κα Παπακωσνταντίνου έχει  εργαστεί ως νομικός σύμβουλος στον τραπεζικό τομέα και εξειδικευτεί σε θέματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινοτικού δικαίου ανταγωνισμού (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων), δημόσιων οικονομικών/δημοσιονομικής διαχείρισης και έχει υπάρξει και εξωτερικός συνεργάτης του ΔΝΤ.

    Από το 2001 έως το 2009, υπηρέτησε ως Σύμβουλος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων, συμμετείχε, ως εθνικός εκπρόσωπος, στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου ΕΕ και της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.

    Στη συνέχεια, την περίοδο  2009-2012, εργάστηκε ως Επιστημονική Συνεργάτης στη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών,  παρακολουθώντας τις εργασίες των ΕuroWorking Group/Economic and Financial Committee καθώς και των Eurogroup/Ecofin.

    Την  περίοδο 2012-2014   συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Τρόικα  και έλαβε μέρος σε διάφορα διεθνή οικονομικά fora, όπως το Συμβούλιο ECOFIN/Eurogroup, τον ΟΟΣΑ, την διάσκεψη Υπουργών Οικονομικών του G20 και την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014.

    Στην ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρει  πως η κα  Παπακωνσταντίνου «έχει μακρά εμπειρία στην παρακολούθηση και το συντονισμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών» σημειώνοντας πως συμμετείχε  της το διάστημα 2012-2014 στην ομάδα διαπραγμάτευσης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Και ότι διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στις ομάδες υψηλού επιπέδου του ΟΟΣΑ και στις υπουργικές συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ ως αναπληρωτής.

    Η κα Παπακωνσταντίνου είναι παντρεμένη και έχει  δύο κόρες.



    ΣΧΟΛΙΑ